Фото: ЕУРОПОЛ, Портал Дан / - Фото: ЕУРОПОЛ, Портал Дан
06/12/2021 u 09:51 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕУРОПОЛ: На листи најтраженијих бјегунаца држављанин Словеније црногорског поријекла

Међу осталом како се наводи, Кочан је 2018. године учествовао је у кријумчарењу више од 300 килограма хероина високе чистоће

На листи ЕУРОПОЛ--а, на којој су имена и фотографије лицима за којима се трага, налази се и Енис Кочан који има држављанство Словеније а који је поријеклом из Црне Горе. На том списку, како је раније писао Večer.slo. налазе се 62 особе. 

На том списку, који је јавно објављен са фотографијама тражених особа,налазе се особе за којима се трага због истражних радњи и процеса али и особе које су осуђене. 

-Словенац Енис Кочан такође је међу најтраженијим , према подацима словенске полиције, за којим се трага од 2001. године. Кочан има словенско држављанство и долази из Црне Горе.За 39-годишњим мушкарцем црногорских коријена, надимком Дец, Еуропол тражи због трговине дрогом и психотропним тварима-пише Vecer.slo.

Како ЕУРОПОЛ наводи: ""Висок је преко 180 центиметара, има смеђе очи и говори словенски, енглески и српско-хрватски,навео је Еуропол".

Међу осталом како се наводи, Кочан је 2018. године учествовао је у кријумчарењу више од 300 килограма  хероина високе чистоће.

Пошиљка је у луку Копер стигла турским бродом у контејнеру укрцаном у Ирану, али ју је пресрела словенска полиција. Заплијењен хероин би на црном тржишту вриједио чак 60 милиона еура. 

Међу 62 најтраженија криминалца само је једна жена, сви остали су мушкарци, преваранти, дилери дроге, пљачкаши и убојице. Многи од њих су у прошлости били осуђени на дугогодишње затворске казне, али су успјели побјећи. Еуропол нуди значајне награде за неке или за информације које би могле довести до њиховог притварања.

Вјероватно најпознатије име на листи, према њемачкој новинској агенцији dpa, је 41-годишњи Аустријанац Јан Марсалек , бивши извршни директор пропалог њемачког пружатеља платних услуга Wirecard, који је осумњичен за озбиљне финанцијске и друге економске злочина.

У Еурополу предвиђају да велик дио најтраженијих криминалаца сада живи негдје другдје и ради потпуно необичне, обичне ствари, те су у свакодневном контакту с људима за које немају појма с ким се заправо друже. Зато је слоган овогодишње Еурополове кампање “скривање од свих”.

Еуропол је прву такву кампању тражења криминалаца уз помоћ јавности покренуо 2016. До сада је успио ухитити 110 криминалаца, од којих 41 на темељу информација добивених путем wеб странице Уреда.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 06:53