/ Foto: IVAN PETROVIC-IPE
02/05/2022 u 12:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шта је повезивало шкаљарце и кавчане у Хрватској: Aкциja "кртица" открила неочекивана сазнања

Неки од припадника земунског клана имали су лажна документа, али свакако најинтересантније личности долазе из једног од два супротстављена и озлоглашена клана из Црне Горе

Припадници два најозлоглашенија клана у региону, шкаљарског и кавачког неријетко су хапшени са фалсификованим документима, а најчешће су то биле хрватске личне исправе. Интересантно је да су они лажне пасоше често куповали од истог фалсификатора, пише Kurir.rs.

Пажњу јавности привукло је хапшење Филипа Кораћа, човјека који је био познат као десна рука Луке Бојовића, а он се предао полицији после заједничке акције хрватских и српских полицајаца.

Дугачак је списак безбједносно интересантних особа које су дошле у посјед лажне исправе сусједне државе, а читав процес набавке докумената ишао је преко Нусрета Сеферовића, који је до тада био познат као предсједник Уније Рома.

- Припадници овог злочиначког удружења су противзаконито прикупљали и обрађивали личне податке хрватских држављана с пребивалиштима на територији Србије који до тада нису тражили нити вадили хрватска документа те их, по претходним договорима, уступали другим особама - наводи портал и додаје да су на списку корисника ових услуга били људи из српског и црногорског подземља који су фалсификована документа плаћали између 7.500 и 15.000 еура.

Неки од припадника земунског клана имали су лажна документа, али свакако најинтересантније личности долазе из једног од два супротстављена и озлоглашена клана из Црне Горе.

- Припадницима зараћених которских кланова очигледно није био проблем да фалсификована документа набављају од исте групе. Истрага која је вођена у Хрватској показала је да су и шкаљарци и кавчани имали истог "добављача" лажних пасоша - каже извор.

Само један од многих који је имао лажна документа је Игор Дедовић, који је ликвидиран у јануару 2020. у Атини. Дедовић је важио за једног од вођа шкаљарског клана, налазио се у бјекству, а убијен је заједно са Стеваном Стаматовићем пред супругама и дјецом.

После акције Кртица, хрватски 24.hr означио је и Јована Вукотића, наводног вођу шкаљарског клана као једног од купаца лажних пасоша. Интересантно је да је Вукотић у Србији одлужио затворску казну због фалсификованог македонског пасоша са којим је ухапшен у Турској. Он се и данас налази у бјекству.

Припадник барске групе која важи за блиске Вукотићу и шкаљарском клану, Драган Печурица посједовао је фалсификовану путну исправу.

Са друге стране, високо позиционирани припадник кавачког клана, Дамир Мељовић, ухапшен је у Паризу са 69 килограма кокаина, такође је посједовао лажни пасош, наводно набављен од исте групе. На истом списку нашао се и Подгоричанин Милан Вујотић, наводно близак кавчанима.

Још један црногорски држављанин Крсто Вујић Терминатор из Херцег Новог преживео је неколико атентата.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 05:06