/ - FOTO: SHUTTERSTOCK, PRINTSCREEN/TWITTER (KURIR.RS)
03/10/2022 u 13:56 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EVROPSKI SUDOVI ODBACUJU "SKY": Kriptovana komunikacija slaba tačka specijalnih optužnica?

Sve navodne komunikacije pribavljene sa SKY ECC platforme nisu i ne mogu biti dokaz u krivičnom postupku iz više razloga, i to se upravo i potvrđuje u postupcima pred sudovima u zemljama Evropske unije, navode Franović i Đukanović

Razbijanjem "SKY" kriptovane komunikacije stekao se utisak kao da je razbijena "Pandorina kutija" koja otkriva najveće tajne kriminalnih organizacija širom svijeta. 

U one koji su razbijanjem "SKY"-a  otkriveni svrstava se, prema navodima istraga, i crnogorska mafija, posebno pripadnici "kavačkog" i "škaljarskog klana". Pored njih, veliku pažnju javnosti privukli su i navodi istraga da su "SKY" koristila i određena lica koja su bila u službi države.

Tako se pred podgoričkim Višim sudom nalazi nekoliko predmeta, optužnica, koje je Specijalno državno tužilaštvo dostavilo i kojim tvrdi da su, uz razbijanje pomenute kripto komunikacije, otkivena teška krivična djela koja ubrajaju i likvidacije. Za sada je sud u Podogrici jednu od tih optužnica vratio na dopunu istrage i očekuje se da odluka o njenom potvrđivanju ili odbacivanju bude uskoro javno poznata. 

Specijalna tužilaštva širom regiona i Evrope izuzetu komunikaciju, koju je dostavio u većini slučajeva Europol, predstavljaju kao neoboriv dokaz.

Zvog "SKY"-a pali i državni funkcioneri

Prema navodima istraga, nisu samo pripadnici kriminalnih organizacija bili navodni kroisnici "SKY"-a.

Podsjećamo, prema navodima Specijalnog državnog tužilaštva za kršenje zakona osumnjičeni su i neki od lica koji su bili u državnim organima.

Tako je na osnovu "SKY" komunikacije istragom obuhvaćen i osumnjičen službenik policije Petar Lazović i Ljubo Milović, zatim Vesna Medenica predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, zatim Dalibor Medojević, načelnik odsjeka za suzbijanje kriminaliteta...

Međutim, u praksi to izgleda drugačije. Širom Evrope sudovi su odbacili određen broj optužnica koje se zasnivaju na "SKY"-u. Tako Holandija, Belgija i Italija imaju niz nedavnih primjera u kojima su sudovi zamrznuli postupke ili odbacili a  u kojima je kao dokaz tužilaštvo priložilo "SKY" komunikaciju.

O tome govori i slučaj koji je nedavno odbačen pred sudom Italije.

U razgovoru za portal Dan o ovom materijalu govorili su advokati koji su angažovani u prvim predmetima pred pravosuđem Crne Gore a koji se zasnivaju na "SKY" komunikaciji.

- Sve navodne komunikacije pribavljene u vezi sa SKY ECC platformom nisu i ne mogu biti dokaz u krivičnom postupku iz više razloga, i to se upravo i potvrđuje u postupcima pred sudovima u zemljama Evropske unije. Radi se o pravno nevaljanom dokazu koji je pribavljen uz kršenje svih procesnih pravila kako nacionalnog zakonodavstva tako i međunarodnog prava ciju autentičnost takođe nije moguće potvrditi - kazali su u izjavi za portal Dan advokati Bojana Franović i Dragoljub Đukanović.

Oni su podsjetili i da su sudovi u Holandiji, Belgiji, Italiji obustavili postupke koji su zasnovani na "SKY" komunikaciji.

- Sudovi u Holandiji i Belgiji su u predmetima koji su pokrenuti na osnovu takvih dokaza već donijeli niz odluka kojima se ukidaju pritvori okrivljenima i nalaže tužilaštvu da dostavi kako je došlo u posjed spornih kominikacija. Posljednja odluka suda iz Italije najbolje ilustruje dimenziju problema sa upotrebom ovog, nazovi, dokaza u krivičnom postupku. U toj odluci je utvrđeno da je nepoznat način kako se došlo do materijala, pa samim tim nije moguće utvrditi da li je poštovana zakonska procedura, niti na koji način je preduzeta istrazna radnja, te je naloženo da se u ponovljenom postupku naprijed navedeno ispita imajući u vidu da su pravno nevaljani i nezakoniti svi dokazi prikupljeni kršenjem zakonom utvrđene procedure - naglašava advokatica Franović.

Da li su podaci iz "SKY" nabavljeni zakonito?

U pomenutim sudovima širom Evrope i u premetima pred crnogorskim pravosuđem postavlja se pitanje od strane odbrane da li su komunikacije nabavljene u skladu sa zakonom.

Tako je nedavno ista situacija navedena i u odluci suda Italije:

"U Italiјi, Corte di Cassazione (Vrhovni sud Italiјe) vratio јe predmet sudu јer јavno tužilaštvo niјe dalo informaciјe o tome kako su holandska, francuska i belgiјska policiјa došle do Sky-ECC poruka. Italiјanski Vrhovni sud stoga tvrdi da bi Sky poruke u ovom slučaјu stoga trebale biti isključene iz dokaza, čak i ako se radi samo o pretpretresnom postupku. Riječ јe o slučaјu saoptuženog u istrazi protiv Albanca Elvisa „Spartaco“ Demčea,mafiјaškim postupcima. Italiјanski Vrhovni sud stoga izgleda da onemogućava korišćenje Ski dokaza u Italiјi bez davanja sudu uvid u to kako јe policiјa hakovala Sky-ECC. Kao i u Holandiјi, italiјansko јavno tužilaštvo odbiјa da otkriјe informaciјe o tome - navodi se, između ostalog,  u pomenutoj odluci.

U proljeće 2021, velika policiјska operaciјa u servisu za šifrovanje Sky-ECC završena јe „fazom uživo“ u koјoј su sve poruke svih korisnika Sky-a čitane i čuvane od strane policiјe dva mjeseca, piše Crime site.

Holandska policiјa јe vodila ovu operaciјu, koјa se odviјala na serverima Sky u Rubeu u Francuskoј. Holandska, francuska i belgiјska policiјa zaјedno su formirale ЈIT (zaјednički istražni tim). Preko Evropola, državama članicama su dostavljene Ski poruke koјe šalju korisnici u njihovoј zemlji. Tako i Italiјa.

Presuda italiјanskog Vrhovnog suda već јe bila od 15. јula ove godine, ali јe tek nedavno obјavljena i postala poznata u Holandiјi. U presudi, italiјanski Vrhovni sud piše da: zvanični izvještaј karabinjera (...) sa dešifrovanjem četovanja razmijenjenih preko Sky-ECC sistema ne može se koristiti u suđenju, pošto јe zahtjev odbrane da se dokumentaciјa koјu јe dostavio Europol odbio tužilac odbio. On јe odgovorio da se radi o razmjeni informaciјa između policiјskih snaga različitih zemalja, koјe se ne mogu koristiti u tom procesu.

Tražena „dokumentaciјa“ od Europola sagledavala јe način na koјi su podaci dobiјeni, prikupljeni i arhivirani.

 

Upostupcima pred podogričkim Višim sudom, u brojnim predmetima, advokati odbrana ukazuju na to da po ZKP-u Crne Gore "SKY" ne može biti dokaz već da je on samo operativan podatak koji usmjerava istragu koja prije podizanja optužnice mora biti zaključena.

Međutim, stav tužilaštva je da je pribavljen materijal o "SKY" komunikaciji, koji, kako navode u optužnicama, zadire duboko u kriminalna dešavanja, dokaz koji je dovoljan za sudski proces koji će dovesti do osuđujuće presude.

Prema ranijim pisanjima medija, Srbija je jedina zemlja u regionu koja je  donjela odluku da "SKY" ipak ima vrijednost dokaza pred sudom.

PRIMJER JEDNE ODBAČENE OTPUŽNICE KOJA SE ZASNIVA NA SKY KOMUNI8KACIJI, U KOJU JE PORTAL DAN IMAO UVID:

image
- FOTO: PORTAL DAN UVID U ODLUKU SUDA - ITALIJA
image
- FOTO: PORTAL DAN UVID U ODLUKU SUDA - ITALIJA
image
- FOTO: PORTAL DAN UVID U ODLUKU SUDA - ITALIJA
image
- FOTO: PORTAL DAN UVID U ODLUKU SUDA - ITALIJA
image
- FOTO: PORTAL DAN UVID U ODLUKU SUDA - ITALIJA
image
- FOTO: PORTAL DAN UVID U ODLUKU SUDA - ITALIJA
image
- FOTO: PORTAL DAN UVID U ODLUKU SUDA - ITALIJA
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. april 2024 17:04