ФОТО: ИЛУСТРАЦИЈА (МУПХР)
08/09/2021 u 15:25 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европско тржиште кокаина: Kонкурентниje и насилниje, балканска мафија на водећем мјесту

Ове финанцијске истраге су срж борбе против трговине кокаином, осигуравајући да се криминалне активности не исплате

Насилнији, разноврснији и конкурентнији, то су  главне карактеристике трговине кокаином у Европи. Нови извјештај Cocaine Insights, који су  објавили Еуропол и УНОДЦ, оцртава нову динамику тржишта кокаина, која представља јасну пријетњу европској и глобалној сигурности.

Према овом извјештају балканска мафија је на "водећем мејсту" у растурању кокаина. Како је од раније познато, истакнути криминални кланови који се баве овим илегалним послом су посебно шкаљарски и кавачки клан из Црне Горе.

Откривено која је крајња дестинацију дроге балканских мафија

Извјештај је покренут у оквиру програма рада ЦРИМЈУСТ - Јачање кривичноправне сарадње дуж путева кријумчарења дрога у оквиру Глобалног програма за илегалне токове Европске уније.

-Фрагментација криминалног окружења у земљама извора створила је нове могућности за европске криминалне мреже да добију директну везу кокаином, искључујући посреднике. Ово ново такмичење на тржишту довело је до повећане понуде кокаина, а посљедично и до више насиља, тренд који се развио у Еурополовој Процјени опасности од организираног криминала 2021. Раније доминантни монополи у велепродаји кокаина на европска тржишта оспоравани су новим мреже трговине људима. Криминалне мреже западног Балкана, на примјер, успоставиле су директне контакте с произвођачима и осигурале истакнуто мјесто у велепродаји кокаина- наводи се у извјештају.

Извјештај наглашава важност интервенције на извору јер ово тржиште увелике покреће ланац  Јачањем сарадње и даљим повећањем размјене информација између органа за провођење закона побољшат ће се ефикасност истрага и откривање пошиљки.

Извјештај наглашава важност истрага о прању новца како би се пратила незаконита добит и одузимања помоћи повезаних с криминалним активностима. Ове финанцијске истраге су срж борбе против трговине кокаином, осигуравајући да се криминалне активности не исплате.

Јулиа Виедма, начелница Одјела Оперативно -аналитичког центра у Еурополу, рекла је: „Трговина кокаином једна је од кључних сигурносних брига с којима се тренутно суочавамо у ЕУ. Скоро 40% криминалних група активних у Европи укључено је у трговину дрогом, а трговина кокаином генерира више милијарди еура профита од криминала. "Боље разумијевање изазова с ​​којима се суочавамо помоћи ће нам да се учинковитије супротставимо насилној пријетњи коју мреже за трговину кокаином представљају нашим заједницама."

Chloé Carpentier, шефица Одјела за истраживање дрога при УНОДЦ -у, истакнула је како ће се "тренутна динамика диверзификације и ширења канала опскрбе кокаином, криминалних актера и модалитета наставити, ако се то не провјери".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 05:16