/ - IVAN PETROVIC-IPE
30/01/2023 u 19:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Formiran predmet: Štrajkom u Telekomu baviće se i tužilaštvo

U krivičnoj prijavi Sindikat je ponovio i optužbe na račun Crnogorskog Telekoma, zbog kojih dio radnika štrajkuje od 15. novembra prošle godine

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet nakon što im je Sindikat Crnogorskog Telekoma podnio krivičnu prijavu protiv te kompanije, izvršnog direktora Stjepana Udovičića, inspektora rada Veljka Vlaovića i drugih, zbog sumnje da su, u saizvršilaštvu, počinili krivična djela povreda prava na štrajk, zloupotreba službenog položaja i nesavjestan rad u službi, rečeno je danas Libertasu u podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu.

U krivičnoj prijavi, koju je Sindikat Crnogorskog Telekoma podnio prije četiri dana, 26. januara, navodi se da im je uprava kompanije, “u cilju represije prema sindikalnoj organizaciji”, tokom najave štrajka, u oktobru 2022, blokirala komunikaciju sa članovima i zaposlenima putem internog portala. Time je, navodi se u prijavi u koju je Libertas imao uvid, “ograničila djelovanje Sindikata i uskratila mu Ustavom, međunarodnim propisima i nacionalnim zakonodavstvom garantovano pravo na informisanje”.

-Kompanija i Udovičić, kao i čitav menadžment je, nakon najave štrajka, nezakonitim tumačenjem Zakona o štrajku utvrdio takozvane smjernice koje je uputio svim zaposlenima i koje obiluju brojnim ucjenama i prijetnjama, sve u svrhu izazivanja nesigurnosti i straha kod zaposlenih koji su se prijavili za štrajk, kako bi od njega odustali, a novi se ne bi priključivali- piše u krivičnoj prijavi Sindikata.

Menadžment se, navode, oglušio o ukazivanje nadležne inspekcije da je takvo postupanje suprotno zakonu.

U krivičnoj prijavi Sindikat navodi da kompanija nije isplatila naknade radnicima, koji su privremeno spriječeni da rade usljed bolesti, a koji su se prijavili za štrajk, kao ni naknade zaposlenima za rad tokom vjerskih praznika.

Sindikat je prijavio i da su “izvršni direktor i menadžment ograničili štrajkačima okupljanje u prostorijama kompanije, da su jednostrano utvrdili spisak zaposlenih koji su dužni da rade na poslovima u cilju obezbjeđivanja opšteg i javnog interesa i da su nezakonito angažovali eksterne zaposlene za poslove koje obavljaju štrajkači”.

Inspektora rada Veljka Vlaovića su u krivičnoj prijavi optužili za protivzakonite inspekcijske izvještaje tokom kontrola postupanja menadžmenta.

U krivičnoj prijavi Sindikat je ponovio i optužbe na račun Crnogorskog Telekoma, zbog kojih dio radnika štrajkuje od 15. novembra prošle godine.

-Tokom 2019. godine kompanija, izvršni direktor, kao i kompletan menadžment, jednostrano su izuzeli odredbe Kolektivnog ugovora i prenijeli ih u pojedinačne sporazume sa zaposlenima. Menadžment je tako duže od pola godine istrajavao u pokušajima da uništi Kolektivni ugovor i potpuno ukine socijalni dijalog. Ukazujemo da je Inspekcija rada naložila kompaniji i Udovičiću da se pojedinačni sporazumi stave van snage jer su nezakoniti. Od integracije tri pravna lica u jedinstveni Crnogorski Telekom 2010. godine, zaposlenima se u kontinuitetu isplaćuju nejednake zarade za rad iste vrijednosti. Po ovom pitanju vodi se više od 100 sudskih postupaka po tužbama zaposlenih- piše, između ostalog, u krivičnoj prijavi Sindikata Crnogorskog Telekoma.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. mart 2023 01:10