Photo by Nadine Shaabana on Unsplash, илустрација
18/09/2021 u 12:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УРА: Скандалозна пресуда поводом вршења полне радње над дванестогодишњакињом

Кажу да цијела јавност мора дићи глас за све жене жртве насиља, како породичног, психичког, физичког, секусалног или било ког другог

Скандалозна пресуда Основног суда у Подгорици, поводом вршења полне радње над дванестогодишњакињом, свега двије године затвора, али и преседан у праву - пресуда од 60 дана затвора због кршења јавног реда и мира, а посреди је узнемиравање дјевојчица и жена у Подгорици, доказ је да је Тужилаштво зрело за реформу, а да нови Тужилачки савјет не може да чека стабилизацију политичких прилика, саопштили су данас из Форума жена УРА Никшић, као реакцију на донешене одлуке Основног суда у Подгорици.

-Да будемо јасни, независно тужилаштво је један од абзичних циљева програма Грађанског покрета УРА, те самим тим не желимо вршити ни политички ни било какав други притисак на судство, али овакве одлуке су недопустиве, непрофесионале, али и крајње дилетантске од стране онога ко их је донио. Сваки вид узнемиравања или насиља над женама мора под хитно, добити драстичније законске санкције, како би се и ова пошат искројенила или свела на минимум- истиче се у саопштењу.

Подсјећају да је 12. маја ове године, Влада Црне Горе усвојила и просљедила Скупштини измјене Кривичног законика у којем се прописују строжије санкције за поменута дјела, но какако кажу из Форума жена УРЕ Никшић, од тог дана до данас посланици у Скупштини Црне Горе нијесу на дневном реду имали наведени закон.

-Наиме, највећа срамота бившег режима, представља овај закон и представљају крајње мале казне за починиоце наведених дјела. Форум жена Грађанског покрета УРА Никшић, позива предсједника  Скупштине Црне Горе али и све посланике и посланице, да на првој редовној сједници парламента захтјевају да се у дневни ред уврсти и ова тачка, то јесте измјена Кривичног законика, како би се преступници казнили по правим мјерама, а не дилетански и недолично, једној европској држави-додају из Форума жена УРА у Никшићу.

Кажу да цијела јавност мора дићи глас за све жене жртве насиља, како породичног, психичког, физичког, секусалног или било ког другог.

-Ми морамо градити мостове помирења, али морамо и водити рачуна о томе, да неко ко учини оваква злодјела буде кажњен, по принципу и по строжијим мјерама Кривичног законика- закључује се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:13