Адвокатица Павличић тврди да је на овој фотографији Јован Мрваљевић / - Либертас
26/03/2023 u 18:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

GA: Ispitati postupanje ljekara prema Mrvaljeviću, policajci da ne prisustvuju pregledima

Davanje podrške zlostavljačima putem falsifikovanja izvještaja ujedno podrazumijeva i ‘učestvovanje u torturi‘, navode u saopštenju

Nužno je hitno sprovesti adekvatnu istragu i identifikovati ljekara koji nije registrovao vidljive povrede Jovana Mrvaljevića nakon nedavno objavljenih fotografija sa portala “Libertas”, kazali su iz Građanske alijanse. 

- Davanje podrške zlostavljačima putem falsifikovanja izvještaja ujedno podrazumijeva i 'učestvovanje u torturi' što je nedopustivo za predstavnike medicinske struke i nameće im i krivičnu odgovornost pored samih vršioca torture - poručili su iz Građanske alijanse. 

Oni su podsjetili da Instanbulski protokol ističe da zdravstveni stručnjaci imaju dvostruke obaveze. 

- Pri čemu je njihova primarna dužnost prema pacijentu da zastupaju najbolje interese te osobe, a opšta obaveza prema društvu da osiguraju da pravda bude zadovoljena i kršenja ljudskih prava spriječena. Samim tim, oni moraju donijeti nepristrasnu procjenu pacijentovog zdravlja i postupati u skladu s tim - istakli su iz Građanske alijanse.

Upozoravaju da izvještaji ne navode jasno utvrđene povrede. 

- Građanska alijansa je u prethodnom periodu registrovala veći broj praksi koje ljekari moraju što prije promijeniti a odnose se na to da izvještaji ne navode jasno utvrđene povrede, kao i da pacijente pregledaju u prisustvu policijskih službenika čime se narušava odnos povjerljivosti te na taj način ljekari mogu biti pod pritiskom i uticajem istih - naglasili su iz Građanske alijanse. 

Podsjetimo, Nikšićanin Jovan Mrvaljević uhapšen je krajem 2020. godine, a u ljekarskom izvještaju nakon što je doveden u Urgentni centar konstatovano je da nema vidljivih povreda. Tu informaciju za Dan je potvrdila je advokatica Tatjana Pavličić, koja zastupa Mrvaljevića i koja je potvrdila da je njen branjenik na fotografijama policijske torture koje su nedavno objavljene.

Pavličić za "Dan": Nakon mučenja, speciјalci odveli Mrvaljevića na oživljavanje

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 06:13