/ - FOTO. UPRAVA POLICIJE, TVITER POLICIJA, ILUSTRACIJA
17/09/2023 u 15:29 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

GA: Nedopustivo da policijski službenici za zlostavljanje budu kažnjeni kućnim zatvorom

Smatraju da ovakva presuda izaziva ozbiljne sumnje u odgovornost u slučajevima policijske torture

Građanska alijanska oglasila se saopštenjem za javnost povodom presude u slučaju Kojaševića. Kako je navedeno, Građanska alijansa smatra nedopustivim da policijski službenici za krivično djelo zlostavljanje budu kažnjeni kućnim zatvorom, kao što je to situacija sa slučajem Kojaševića.

-Ovim se nastavlja blaga kaznena politika crnogorskih sudova, koji cijeneći olakšavajuće okolnosti kazne svode na zakonski minimum.Na ovaj način sudska praksa šalje poruku da zlostavljanje neće biti adekvatno sankcionisano i da se policijski službenici mogu bez ikakvih posljedica vratiti redovnim poslovima u policiji. U prilog tome ide i slučaj policijskog inspektora Slobodana Vulanovića koji je zbog zbog 30 udaraca po glavi i tijelu kažnjen istom kaznom, u trajanju od četiri mjeseca- navode u saopštenju.

Dodaju da ovlašćenja policijskih službenika utvrđena Zakonikom o krivičnom postupku se moraju vršiti u skladu sa evropskim standardima zabrane torture.

-Tako praksa Evropskog suda za ljudska prava (Ribitsch protiv Austrije,  Bouyid protiv Belgije) jasno ukazuje da svaka primjena fizičke sile prema osobi koja dođe u dodir sa službenim licima, a koja nije apsolutno neophodna zbog postupanja te osobe, ponižava ljudsko dostojanstvo i, u načelu, predstavlja povredu zabrane zlostavljanja. Imajući u vidu da Kojašević u konkretnom slučaju nije pružao nikakav vid otpora, niti je bio naoružan, jasno je da se radi o klasičnom primjeru zlostavljanja, što dodatno naglašava ozbiljnost situacije i potrebu za preispitivanjem presude. Samim tim, neprihvatljive su olakšavajuće okolnosti na strani okrivljenog i ne nude minimalnu garanciju da se povratkom na službenu dužnost neće ponavljati slični primjeri- pojašnjavaju iz GA.

Smatraju da ovakva presuda izaziva ozbiljne sumnje u odgovornost u slučajevima policijske torture, čime se stvara atmosfera nekažnjivosti, i podržava jedan neprihvatljiv vid postupanja u redovima policijskih službenika. I svakako, ovakvim postupanjem, dodatno se ugrožava povjerenje građana u policijske institucije i pravosudni sistem.

-Zato su nam neophodni odlučniji koraci u kažnjavanju zloupotreba ovlašćenja policijskih službenika, kako bismo spriječili njihovo ponavljanje i vratili povjerenje građana u naše institucije. Građanska alijansa će nastaviti aktivno da prati slučajeve torture, u okviru projekta “Bez nekažnjivosti za kršenje i povredu ljudskih prava u Crnoj Gori”, uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori- zaključuju oni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. septembar 2023 20:42