/ FOTO: DAMIR DEVIšAGIć, ARHIVA KURIR, MLADEN ŠURJANA
20/02/2022 u 19:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гардијан писао о Миши Банани: Шверцер из Котора имао рачуне у Свис банци

Родољуб Радуловић постао је познат као десна рука Дарка Шарића, а дуго је излазио и са пјевачицом Аном Николић

Масовно цурење информација у једној од највећих свјетских банака - Свис банци, открило је скривена богатства клијената, од којих су многи укључени у шверц дроге, прање новца, корупцију и друга озбиљна кривична дјела.

Међу њима је и држављанин Србије Родољуб Радуловић, познатији као Миша Банана.

Kако пише Гардијан, један од ријетких медија којима су доступне информације о цурењу података, преко 30.000 клијената Kредит Свис банке широм свијета погођено је излажењем у јавност информација које су откриле ко су власници суме од преко сто милијарди швајцарских франака, колико се чува у једној од најпознатијих финансијских институција.

image
Фото: МУП Србије

Међу друштвом које чине милијардер који је наручио убиство либанске поп звијезде, трговац бијелим робљем са Филипина, корумпирани политичари из Украјине и Египте, налази се и Миша Банана, осуђен у Београду на казну од десет година затвора због шверца кокаина за Јужну Америку.

Kако пише Гардијан, на рачуну једне од његових компанија, који је угашен још 2010. године, налазило се 3.4 милиона швајцарских франака.

Новинари Гардијана покушали су да контактирају Радуловићевог адвоката, али он није доставио одговор на њихова питања.

Радуловић је, подсјећамо, био дио групе Дарка Шарића, којој се у Србији, али и другим земљама, суди већ годинама. Истрага против припадника групе почела је још 2008. године, акцијом "Балкански ратник".

Радуловићу, једном од кључних људи клана, од тада се губи сваки траг.

Радуловића су још прозвали и Миша Американац. У Београд је дошао из Котора 1975. године као млади економиста, да би израстао у лице са потјернице које је оптужено за шверц кокаина из Јужне Америке.

Радуловић у жижу јавности доспио је 2009. године, током истраге коју је српска полиција покренула против нарко-боса Шарића и његових сарадника због шверца кокаина и прања новца. Тада су утврђени бројни контакти Шарића са Радуловићем, "бизнисменом" који се пословима бавио углавном у Америци, али који је често боравио и у Србији, где је имао везе са утицајним људима из подземља.

Радуловић се терети да је од јануара 2009. организовао транспорт дроге бродовима "Верти" и "Голден" тако што је преко своје офшор фирме "Ман Маре" уговорио превоз соје из Аргентине као камуфлажу за транспорт наркотика по налогу Шарића и покојног Драгана Дудића Фрица.

Надимак Банана у Србији је добио због масовног увоза банана, а сумња се да су неки од товара са тим воћем били покриће за шверц дроге.

Kаријеру "бизнисмена" започео је осамдесетих година прошлог вијека када је са супругом основао фирму "Иокс Аустрија“ која је трговала руским горивом. У Београду је брзо постао један од директора спољнотрговинске фирме "Хемпра", а потом од 1983. био власник сличног приватног предузећа у Kлагенфурту. Израстао је у великог трговца са двадесетак фирми на три континента.

Kада је 2011. године доведен у везу са кланом Шарића, недоступан је српском правосуђу и полицији.

Миша Банана из Србије је отишао неколико мјесеци прије акције "Балкански ратник", која је започета заплијеном 1,6 тона кокаина у Уругвају средином октобра 2009. године.

У љето 2009. године док је био под мјерама праћења, отишао је из Србије у моменту када је у Грчкој дошло до проблема са шверцом скоро двије тоне кокаина које су његовим бродом прошверцоване из Јужне Америке.

Радуловић се после тога није враћао у Србију, али је наводно и даље био на вези са многим високим државним службеницима, а како су писали српски медији, међу њима је био и Ивица Дачић, предсједник Народне Скупштине Србије. 

image
Фото: Архива

Радуловићу је 2015. године по налогу ФБИ блокирано 12 милиона у банкама у Швајцарској, Монте Kарлу и САД.

Радуловић је дуго времена пунио и насловне странице таблоида у Србији, пошто је поп пјевачица Ана Николић признала да је била у емотивној вези са њим и да је њену пјесму "Мишо мој" посветила управо Радуловићу.

image

Миша Банана и Ана Николић

-Миша Банана и Ана Николић

Познато је да су били и у вези на почетку њене каријере, те да јој је материјално помогао са 100.000 еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:46