/ НАПАД НА ПОЛИЦИЈСКОГ СЛУЖБЕНИКА/ ФОТО: ПРИНТСКРИН
06/07/2021 u 11:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Грађански надзор полиције затражио провјере комплетног инцидента

Савјет је препоручио Управи полиције, јер то до сада није урађено, да неодложно контактирају све особе који су очевици догађаја

Савјет за грађанску контролу рада полиције затражио је од вршиоца дужности директора Управе полиције Зорана Брђанина да провјери поступање полицијских службеника Центра безбједности Подгорица 2. јула приликом пружене асистенције у вршењу контроле радног времена угоститељских објеката.

- Савјет, поступајући по сопственој иницијативи и притужби господина Л.Х. из Подгорице, затражио је провјере да ли су службеници ЦБ Подгорица поступали у складу са овлашћењима, стварним капацитетима и очекиваним стандардима. Савјет је упознат да су и грађани пријавили Управи полиције недолично понашање групе непознатих лица према припадницима полиције као и “тренутак када четири грађанина (у цивилној одјећи) подижу полицијског службеника (у службеној униформи) за руке и ноге и износе га из масе, односно, дистанцирају га”- саопштили су из Савјета.

Савјет је препоручио Управи полиције, јер то до сада није урађено, да неодложно контактирају све особе који су очевици догађаја, без обзира да ли су били случајни пролазници или су били гости угоститељских објеката.

- Како је указано да се на друштвеним мрежама и у медијима појавило неколико снимака који дјелимично расвјетљавају догађај како у погледу поступања  према полицији али и поступања полиције према грађанима, Савјет се интересовао код директора Управе полиције за брзи изговор да ли су изузети снимци са свих могућих локација и колико су корисни како за расвјетљавање догађаја тако и за провјеру поступања полицијских службеника према грађанима.  Савјет је затражио да му се достави извјештаји који су поднијели полицијски службеници односно надлежне старјешине због самог догађаја а посебно о употреби средстава принуде. Савјет је затражио увид у оригиналну документацију или копију исте- наведено је саопштењем.

Савјет је од в.д. директора полиције затражио да утврди да ли су приликом службене интервенције испред угоститељског објекта или касније прекорачена овлашћења према неком од грађана на шта указују одређени снимци- Затражено је да се утврдили да ли је у конкретној ситуацији заказала старјешинска комуникација и одговорност и да ли је примјећује да евентуално долази до тзв. плавог зида ћутања и непримјерене, противзаконите, солидарности.

- Савјет је захтијевао од директора Управе полиције, да због интереса и повјерења јавности, као старјешина Управе полиције, одговори на достављену листу питања која укључује, између осталог, интересовање да ли се могло спријечити повређивање полицијског службеника да су примијењена у сразмјерном мјери сва средсва принуде и да је квалитетније припремљена интервенција и да је на вријеме реаговала подршка према интервенцији, да ли су полицијски службеници у неком тренутку били у опасности, да ли су примијењена сва средства принуде која је захтијевала дата ситуација и да ли интервенисали службеници са искуством- речено је из Савјета.

Савјет се интересовао да ли се Управа полиција у односу на конкретни догађај и даља интересовања јавности, адекватно и благовремено огласила.

- Коначно, Савјет очекује да Управа полиције професионално и објективно саопшти своје виђење капацитета и поступања конкретном приликом службеника Комуналне полиције Главног града Подгорица- поручили су из Савјета.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 18:02