DEDOVIĆ I STAMATOVIĆ UBIJENI U ATINI/ -GUGL / - DEDOVIĆ I STAMATOVIĆ UBIJENI U ATINI/ -GUGL
01/03/2024 u 18:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Grčka: Uhapšen državljanin Albanije, još jedan osumnjičeni za likvidacije četiri škaljarca

Dokazi sugerišu da iza ubistava na Krfu stoji ugovorno ubistvo vrijedno 1,5 miliona eura – dio krvavog rata između dvije ozloglašene crnogorske bande, Kavača i Škaljara

Grčka policija koja je radila u kontekstu međunarodne policijske operacije uhapsila je albanskog državljanina koji je navodno umješan u četiri ubistva pripadnika crnogorske mafije u Grčkoj 2020. godine – čime je povećan broj osumnjičenih iza rešetaka u nekoliko zemalja, piše BalkanInsight.

Grčka policija saopštila je u petak da je uhapsila albanskog državljanina koji je navodno uključen u ubistva četvorice pripadnika crnogorske mafije u Variju, u istočnoj Atici, u septembru 2020. i na ostrvu Krf iste godine.

Policija je saopštila da je Albanac učestvovao u čuvanju i transportu oružja korišćenog u ubistvima u Variju, kao i u bjekstvu članova bande nakon ubistva na Krfu, od Sivote do Halkidikija, a zatim u inostranstvo. Policija je za BIRN saopštila da nema informacija o tome gdje su nabavili oružje.

Svjedok saradnik o likvidacijama škaljaraca na Krfu: Bio je lajv prenos, prerušili smo se

Grčka policija potvrdila je za BIRN da je osumnjičeni 44-godišnji albanski državljanin po imenu Abas Rabi. Uhapšen je 27. februara; u njegovoj kući pronađeni su pištolj, magacini i 40 metaka. Spis predmeta je dostavljen tužiocima, dok je navodni počinilac upućen isledniku.

Dvojica državljana Crne Gore ubijena su u restoranu u Varima u januaru 2020. dok su ručali sa porodicama; lakše je povrijeđen i rođak jednog od njih; Na mjestu zločina pronađene su 24 čaure i čaura.

U julu 2020. godine, prema grčkoj policiji, još dvoje Crnogoraca ubijeno je u vili na plaži Halikouna na Krfu. Žrtve, Alan Kožar i Damir Hadžić, zadobili su višestruke rane od vatrenog oružja. Prilikom obdukcije prikupljene su 32 čaure, sedam vatrenih kugli i dva metalna fragmenta.

U februaru su mediji u Crnoj Gori i Srbiji javili da su srpska i grčka policija blizu razrešenja dvostrukog ubistva na Krfu.

Dokazi sugerišu da iza ubistava na Krfu stoji ugovorno ubistvo vrijedno 1,5 miliona eura – dio krvavog rata između dvije ozloglašene crnogorske bande, Kavača i Škaljara.

Dvojica Crnogoraca koje su četvorica maskiranih naoružanih napadača ubili pred njihovim porodicama dok su večerali u kafani u Variju u Atini, zvali su se Igor Dedović i Stevan Stamatović, obojica po 43 godine, obojica navodno pripadnici klana Škaljari. Imali su na čekanju međunarodne naloge za hapšenje u vezi sa osnivanjem kriminalne organizacije, pokušajem ubistva i kršenjem zakona o oružju i eksplozivima.

Grčka policija saopštila je da je ukupno 39 ljudi identifikovano kao počinioci četiri ubistva – osam kao „prirodni počinioci”, 23 kao saučesnici i osam kao moralni izvršioci. Neki su uhapšeni u Srbiji i Španiji, uz poslednje hapšenje jednog Albanca u Grčkoj; Njih 17 se sada nalazi u pritvorskim centrima u Srbiji, Crnoj Gori i Turskoj.

Klanovi Škaljari i Kavač su dvije najmoćnije kriminalne organizacije u Crnoj Gori. Dedović i Kozar važili su za vođe škaljarske bande uz Jovana Vukotića, koji je ubijen u Turskoj 2022. godine.

Ove bande su svoju kriminalnu aktivnost počele iz Kotora, u početku kao jedna grupa, krijumčarećom drogom širom Evrope iz Južne Amerike.

Vjeruje se da su oba seta ubistava u Grčkoj 2020. povezana sa rekordnom zaplijenom 20 tona kokaina u Filadelfiji u junu 2019. otkrivenom na kontejnerskom brodu pod zastavom Liberije.

Grčka policija je saopštila da je, da bi postigao svoj cilj, dio bande bavio identifikacijom i praćenjem žrtava, iznajmljivanjem kuća i vozila, snabdijevanjem i skladištenjem oružja i opreme. Drugi su imali ulogu „izvršilaca” ubistava.

O njihovoj profesionalnoj strukturi i načinu na koji su djelovali govorila je njihova lakoća u pronalaženju i transportu oružja, municije i opreme, kao i velika količina novca. Za slučaj Vari bila je potrebna suma od 2.000.000 eura.

Grčka policija sarađivala je sa Evropolom i policijom u Srbiji, Francuskoj, Belgiji i Holandiji na otkrivanju ubistava. Osnovan je zajednički istražni tim dok su korišćene velike digitalne istrage, kao i specijalne policijske istrage.

Viši sud u Beogradu odredio je u petak pritvor od 30 dana za šestoro uhapšenih u sredu zbog ovih krivičnih djela. Srpska policija saopštila je u srijedu da je uhapšeno ukupno devet osoba u tri zemlje i navela da su organizatori ove kriminalne grupe Darko Šarić, Veljko Belivuk i Radoje Zvicer, svi pripadnici Kavačkog klana.

Šarić se trenutno, sa još 14 osoba, nalazi u Srbiji, a sudi mu se kao navodnom organizatoru grupe koja je planirala ubistvo svjedoka saradnika u drugom procesu protiv njega, kao i zato što je naložio policajcima da mu odaju poverljive podatke.

Šarić je 2022. godine osuđen na 14 godina zbog ranije optužbe za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike  prema Zapadnoj Evropi tokom 2008. i 2009. Protiv njega je takođe u toku suđenje za pranje najmanje 20 miliona eura stečenih prodajom narkotika.

Veljko Belivuk, poznat kao „Velja Nevolja“, vođa je Janjičara, ozloglašene takozvane fudbalske navijačke grupe. Zajedno sa nekim članovima svoje grupe, njemu se sudi za više krivičnih djela, uključujući teško ubistvo, otmicu, nedozvoljeno posjedovanje oružja i eksploziva i trgovinu drogom.

Radoje Zvicer je jedan od navodnih šefova narko-grupe Kavač, optužen za stvaranje kriminalne organizacije i za ubistvo dva člana rivalske narko-bande Škaljari.

(BalkanInsight)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 12:44