Rmandić sa advokatom Dragom Konatarom  / -FOTO: MILOVAN NOVOVIć
20/11/2022 u 15:19 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Guslar šest godina dokazivao da nije švercer: Rmandića skupo koštalo pivo za kosače

Rmandića sumnjičili da je nelegalno iz Srbije unio nekoliko paketa piva i tako izbjegao da plati carinu, on tvrdio da je pivo kupovao za mobu i kosidbu

Poznati narodni guslar Velimir Rmandić Pop iz bjelopoljskog sela Dobrinje nakon šest godina je oslobođen optužbe da je počinio krivično djelo šverc.

Naime, Rmandić je šest godina vodio bitku pred pravosudnim organima da dokaže da nije kriv i da, kako je ranije kazao za naš list, nije nikakav švercer i kriminalac.

Njemu je stavljeno na teret da je nelegalno iz Srbije u Crnu Goru unio nekoliko paketa piva i tako izbjegao da plati carinu za robu koja podliježe akciznom plaćanju.

Nakon što su ga 26. juna 2016. godine, u mjestu Unevina kod Bijelog Polja, zaustavili policajci i pronašli pakete piva, Rmandić je priveden u Centar bezbjednosti.

Кazao je da je pivo kupio za sopstvene potrebe, s obzirom na to da je poljoprivrednik i da ima imanje od desetak hektara, a počinjala je kosidba uz popularnu mobu, odnosno dolazak više kosača. Naglasio je da se nikad nije bavio švercom.

Međutim, od tog dana je počela svojevrsna sudanija narodnog guslara koji, kako kaže, u životu nikad ni mrava zgazio nije, a kamoli da se bavio nelegalnim poslovima.

Кao što je "Dan" već pisao, prateći ovaj nesvakidašnji slučaj, bjelopoljski Osnovni sud je najprije oslobodio Rmandića, ali je tu presudu ukinio Viši sud i naložio ponovno suđenje.

Potom ga je isti Osnovni sud oglasio krivim i osudio na šest mjeseci uslovno na dvije godine. Rmandić se žalio, a Viši sud je potvrdio presudu. Potom se žalio Ustavnom sudu, koji je ukinuo presudu i vratio predmet Višem sudu, koji ga je oslobodio krivice.

Nakon toga se žalilo Više tužilaštvo, Vrhovni sud je ponovo ukinuo presudu i predmet se ponovo našao pred Vanpretresnim vijećem bjelopoljskog Višeg suda. Кonačno, donesena je odluka kojom je Rmandić oslobođen optužbe za šverc.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:07