Ilustracija
23/11/2023 u 12:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hanf Pharma: Poštovali smo procedure, ulje kanabisa nije bilo za naše tržište

Apelujemo na pravosudne organe Crne Gore da što prije razriješe sve nedoumice, u suprotnom će kompanija biti primorana da sudskim putem traži odštetu za visemilionsku nanetu štetu zbog blokade poslovanja od više od godinu dan

Nakon informacije da je Više državno tužilaštvo (VDT) u Podgorici formiralo predmet povodom pronalaska veće količine uskladištenog ulja kanabisa kompanije Hanf Pharma, reagovali su iz te kompanije navodeći da im je napravljena ogromna šteta i pored činjenice da posjeduje sve potrebne dozvole za poslovanje.

Naime, kako je saopštio advokat Miloš Vuksanović, Tužilaštvo je saopštilo da je na inicijativu policije, Forenzičkom centru Danilovgrad dalo naredbu za vještačenje ulja kanabis koje se nalazi u magacinu kompanije, te da je analiza pokazala da ono sadrži THC u koncentraciji iznad dozvoljene, odnosno da se radi o opojnoj drogi. U reagovanju kompanije navodi se da je ulje kanabisa bilo namijenjeno za australijsko tržište, zbog čega je proizvedeno isključivo po njihovim zahtjevima i nije imalo dozvolu da se roba stavlja u unutrašnji promet, te samim tim ne podliježe zakonima Crne Gore o unutrašnjom prometu robe. Ističu da je u Crnoj Gori dozvoljen procenat THC-a 0.2%, a u Australiji do 1%, te još jednom napominju da predmetno ulje kanabisa nije bilo namijenjeno za domaće tržište. Dodaju da je Uprava prihoda i carina gotovo godinu držala robu, a da nije izmjerila procenat THC-a, a time je i onemogućila izvoz predmetnog ulja kupcu.

Iz kompanije Hanf Pharma su saopštili da je u skladu sa svim postojećim zakonima Republike Crne Gore, započela prerada i ekstrakcija industrijske konoplje u Zagaraču sa ciljem izvoza u druge zemlje, za šta je i dobila dozvolu nadležnih organa u obliku “aktivnog oplemenjivanja” koja je namijenjena za preradu sirovine i izvoz gotovog proizvoda van Crne Gore uz carinski nadzor.

​- Tokom cijelog perioda poslovanja, kompanija je uredno dostavljala podatke o proizvedenoj količini i sastavu, kako je i u dozvoli za aktivno oplemenjivanje propisano. Roba je bila namijenjena kupcu u Austrliji koji je predhodno napravio audit kompanije Hanf Pharma i na osnovu toga je obezbijedio uvoznu dozvolu od Ministarstva Zdravlja Australije. Finalni proizvod Hanf Pharme je, inače, poluproizvod za Australijskog kupca, jer se isti nakon uvoza u Australiju dodatno prerađuje u razne finalne proizvode namjenjene njihovom tržištu. Proizvod je bio prikladan svim zahtjevima kupca uključujuci i nivo THC-a, koji doduše, nikada nije izmjeren u niti jednoj crnogorskoj laboratoriji ili ustanovi, navode iz ove kompanije.

Pojasnili su da je dozvoljeni nivo THC-a u sastavu ulja od industrijske konoplje, regulisan prema zakonima pojedinih zemalja na osnovu regulative dotične zemlje i isti se razlikuje od jedne zemlje do druge. 

- Recimo, u nekim zemljama EU je do 0.2% ili 0,3%, u Srbiji 0,3 % u Švajcarskoj do 1%, u SAD do 1% ili i više, zavisno od pojedine države unutar SAD, u Kanadi nema ograničenja, u Makedoniji takođe, u Australiji do 1% itd…. S obzirom da je roba bila namijenjena za australijsko tržište za dodatnu obradu, nivo THC je bio prikladan njihovim zahtjevima na bazi njihovog zakonodavsta te je isti prijavljen Upravi Carina CG. Po našim internim mjerenjima u toku proizvodnje sadržaj THC je bio oko 0.44 %, ističu iz Hanf Pharma.

Roba tokom procesa aktivnog oplemenjivanja, po zakonu dobija status “strane robe”, uz carinski nadzor tokom proizvodnje i izvoza, pa samim tim ne podliježe zakonima Crne Gore o unutrašnjom prometu robe, dodaju.

- Znači, hajka koja se digla da je nivo THC-a veći od dozvoljenog 0.2% u Crnoj Gori, je apsolutno neosnovana, pošto je roba bila namijenjena Australijskom trzištu, proizvedena je isključivo po njihovim zahtjevima.  Kompanija Hanf Pharma je imala dozvolu uvoznu dozvolu iz inostranstva, a nije imala dozvolu da se roba stavlja u unutrašnji promet. Dakle niti je imala namjeru niti interes da se roba stavlja u unutrašnji promet Crne Gore, pojasnili su iz kompanije.

Još u oktobru 2022. godine je podnjet zahtjev carini za izvoz 130 litara ulja od industiske konoplje u Australiju kako je naloženo po proceduri aktivnog oplemenjivanja, te je priložena uvozna dozvola australiskog kupca dobijena od Ministarstva Zdravlja Australije, pošto se radi o poluproizvodu koji se tamo dodatno obrađuje u finalne proizvode.

- Tog dana je roba (svih 130 litara) prebačena u carinko skladište u Neregilje, (kako i procedura nalaže), i od tog dana sve do danas je pod nadzorom Uprave Carine i Prihoda Crne Gore. Carina se nije pismeno oglasila, ni o odobrenju izvoza, ni o eventualnom odbijanju našeg zahtjeva za izvoz, niti sa bilo kojim pismenim dopisom, objašnjenjem ili dodatnim zahjetvom da bi se procedura izvoza okončala. Nakon neizjašnjavanja carine, kompanija se obratila ostalim institucijama, koje su se sve redom oglašavale nenadležnim. Na kraju se obratila Vladi Crne Gore koja je usvojila zaključak da se roba mora hitno i bezuslovno izvesti. Ni nakon toga iako je prošlo osam mjeseci od odluke Vlade, carina se nije oglasila i pored desetine upućenih dopisa, blokirajuci izvoz robe, pa samim tim i poslovanje kompanije, navode iz kompanije.

U septembru ove godine, dodaju, Uprava Carina je inicirala uzimanje uzoraka za ispitivanje radi utvrđivanja koncentracije THC-a.

- I pored našeg poslatog službenog zahjteva nije nas informisala o bilo kakvim eventualnim rezultatima. Znači da i pored činjenice da je procenat THC-a u našem proizvodu, bio transparentno prijavljen prije godinu dana, da isti ne podliježe zakonu o unutrašnjem prometu u Crnoj Gori na bazi zakona o aktivnom oplemenjivanju, nama je Uprava Carina onemogućila izvoz već više od godinu dana bez ijednog jedinog pismenog izjašnjenja, da bi se nakon godinu dana “prisjetila“ da uzme uzorke za analizu da bi ustanovila sadržaj THC-a u ulju, ionako je isti privjavljen od naše kompanije prije godinu dana, navode iz Hanf Pharma.

Ističu da su bili iznenađeni, ogorčeni i šokirani, kada su preko medija saznali da je formiran predmet u VDT pod sumnjom da je koncentracija THC-a iznad dozvoljene.

- Radi korektnog informisanja javnosti i svih učesnika u ovom procesu, naglašavamo da je koncentracija THC-a prijavljena od naše strane prije godinu dana, Upravi Carina i svim ostalim nadležnim institucijama, koji se već godinu dana nisu pobrinule da je bar izmjere. Nasuprot tome, administrativnom šutnjom su onemugućile izvoz, blokirali poslovenja i načinile ogromnu štetu. Nadamo se i ujedno apelujemo na pravosudne organe Crne Gore da što prije razriješe sve nedoumice izazvane neistinim pisanjima pojedinih medija, te obstrukcijama carine, u suprotnom će kompanija biti primorana da sudskim putem traži odštetu za visemilionsku nanetu štetu zbog blokade poslovanja od više od godinu dan, zaključuju iz Hanf Pharma.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 21:32