Са састанка / - Са састанка
24/05/2021 u 18:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ХРА: СДТ није ефикасно приступило процесуирању ратних злочина

Представници тужилаштва су, како се наводи, изнијели информације о доброј сарадњи са тужилаштвима из региона која се заснивала на поступању по замолницима

Акција за људска права остаје при закључку да објављени резултати рада тужилаштва показују да Специјално државно тужилаштво у претходних шест година није ефикасно и посвећено приступило примјени Стратегије за истраживање ратних сложина и процесуирању ратних злочина.

Данас је у Подгорици у просторијама Тужилачког савјета Црне Горе одржан састанак на иницијативу пет невладиних организација са представницима државног тужилаштва, на којем се разговарало о резултатима које је Специјално државно тужилаштво постигло у претходних шест година од усвајања Стратегије за истраживање ратних злочина.

Састанку су присуствовали в.д. Врховног државног тужиоца, Ивица Станковић, који је 2015. године донио Стратегију и био једини надлежан за надзор над њеном примјеном, Главни специјални тужилац Миливоје Катнић и државна тужитељка Лидија Вукчевић, као и представници невладиних организација: Акције за људска права (ХРА), Грађанске алијансе (ГА), АНИМА – Центра за женско и мировно образовање, Црногорског комитета правника за људска права, Удружења правника Црне Горе и Комитета младих правника Црне Горе, као и грађански активиста Александар Зековић и професор права и бивши судија Европског суда за људска права Небојша Вучинић.

- ХРА остаје при закључку да у последњих шест година није урађено довољно за сузбијање некажњивости за ратне злочине и да државно тужилаштво није показало очекивани проактивни приступ у примјени Стратегије  - наводи се у саопштењу.

Из ХРА су саопштили да су на састанку представници тужилаштва саопштили да су предузимали и радње које нијесу објављивали у извјештајима, као што је, на примјер, сачињавање листе догадјаја и могућих извршилаца, и формирање више од једног специјалног истражног тима о чијем формирању је извјештено тек у првом извјештају ове године.

- На основу свих извјештаја СДТ, као и укупно три саопштења за јавност на тему ратних злочина и неколицине јавних изјава које су представници тужилаштва посљедњих година дали за јавност, може се закључити да је за шест година од усвајања Стратегије покренута само једна истрага и подигнута једна оптужница у једном једином предмету уступљеном од стране Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије (против окривљеног Влада Змајевића због злочина на Косову), да су само четири особе саслушане у својству осумњичених и то искључиво на основу замолница држава из региона, а да се ни из извјештаја ни на основу данашњег састанка не може закључити шта је конкретно учињено да се поново отворе стари предмети (Буковица, Депортација, Морињ, Калуђерски лаз) и испита командна одговорност, као и други облици одговорности поред непосредног извршилаштва, а што је био задатак постављен Стратегијом и што је било очекивање Европске комисије од Црне Горе - наводе из ХРА.

Из те невладине организације наводе да је ВДТ Ивица Станковић истакао да је у јануару 2019. године закључен Меморандум о разумијевању са Међународним резидуалним механизмом из Хага који црногорском тужилаштву омогућава ефикаснији приступ њиховој бази података.

- Међутим, чињеница је такође, која се види из извјештаја СДТ, да је тужилаштво и раније имало сарадњу са Хашким трибуналом и тужилаштвом, и да је имало прилику да претражује њихову архиву и добија информације  - наводи се у саопштењу ХРА.

Представници тужилаштва су, како се наводи, изнијели информације о доброј сарадњи са тужилаштвима из региона која се заснивала на поступању по замолницима. 

- ХРА сматра да се проактиван приступ тужилаштва не може заснивати само на поступању по замолницама других држава и упућивању замолница, као што је то истакао и међународни експерт Маурицио Салустро у његовом извјештају из 2014. године. ХРА је 7. маја 2021. године доставила нацрт свог извјештаја о примјени Стратегије за истраживање ратних злочина в.д. ВДТ Ивици Станковићу. Тај извјештај је заснован на подацима објављеним у 22 извјештаја СДТ о примјени Стратегије и 6 годишњих извјештаја о раду СДТ-а. ХРА сматра да владавина права мора да почне од досљедног утврђивања одговорности за ратне злочине из деведесетих. За тако нешто је неопходно посвећено дјеловање државних тужилаца, какво је до данас изостало - закључује се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:55