пријава одбачена / - хра
24/03/2023 u 14:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

HRA: Tužilaštvo znalo za slučajeve policijske torture ali nije adekvatno reagovalo

Apeluju na SDT da ove slučajeve sistematske policijske torture sagleda kao krivična djela izvršena od strane organizovane kriminalne grupe

Povodom fotografija mučenja žrtava policijske torture, koje je juče objavio portal Libertas, a koje su u kriptovanoj komunikaciji razmjenjivali pripadnici Odsjeka za posebnu operativnu podršku Uprave policije sa pripadnicima kavačkog kriminalnog klana, zahtijevamo hitnu reakciju Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da bi se spriječilo bjekstvo počinilaca, poručili su iz Akcije za ljudska prava HRA.

Apeluju na SDT da ove slučajeve sistematske policijske torture sagleda kao krivična djela izvršena od strane organizovane kriminalne grupe.

“Iz postupanja SDT mora biti isključen svaki državni tužilac koji je kompromitovan dosadašnjim nedjelotvornim postupanjem po do sada prijavljenim slučajevima. Ističemo da su neki od zločina sa fotografija odavno prijavljeni državnom tužilaštvu koje ih do današnjeg dana nije procesuiralo iz nepoznatih razloga”, ističu u HRA.

Akciji za ljudska prava je poznato da je u posljednje 3 godine 20 osoba prijavilo iznuđivanje iskaza i to njih 11 od strane pripadnika Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala, a njih devet od strane kriminalističkih inspektora Centra bezbjednosti Podgorica.

“HRA je o 15 utemeljenih prijava iznuđivanja iskaza prošle godine u aprilu obavijestila i CPT i CAT i Vrhovno državno tužilaštvo i Vladu, dok smo u međuvremenu saznali za još pet prijava. Nijedna od navedenih prijava do danas nije adekvatno procesuirana. EUROPOL je SDT-u još u julu 2021. godine, znači prije godinu dana i osam mjeseci dostavio podatke sa SKY aplikacije. Postavlja se pitanje zašto do danas nije učinjeno više na procesuiranju torture dokumentovane i fotografijama koje sad svi gledamo”, navode iz HRA.

Dodaju da su pripadnici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala, tačnije Odsjeka za posebnu operativnu podršku Uprave policije bili su pod komandom Mirka Banovića, bivšeg zamjenika komandanta SAJ, jedinice ozloglašene zbog torture nad brojnim građanima u Podgorici 2015. godine, od kojih su javnosti najpoznatiji Mijo Martinovic, Branimir Vukčević i Momčilo Baranin (Zlatarska ulica) i „Kolašinci“. Među pripadnicima odsjeka se nalazio i Milorad Mitrović, takođe bivši pripadnik SAJ.

“Kontinuitet nekažnjivosti torture u Crnoj Gori samo ohrabruje njeno ponavljanje, kako je ponovo i očigledno. Postavlja se ozbiljno pitanje kapaciteta državnog tužilaštva Crne Gore da se s tim uhvati u koštac i obezbijedi vladavinu prava”, zaključuju u HRA.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. decembar 2023 11:09