лого хра / - дд 8
09/01/2024 u 13:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

HRA: Utvrditi odgovornost za nepostupanje u preko 3,5 hiljade predmeta u ODT Podgorica

Ohrabruje brza reakcija Tužilačkog savjeta da sprovede provjeru u svim ostalim tužilaštvima kako bi se utvrdilo u koliko predmeta je nastupila zastarjelost zbog nepostupanja, navela je Gorjanc Prelević

U pismu Tužilačkom savjetu, izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević zatražila je od tog tijela da obezbijedi adekvatnu istragu i utvrđivanje odgovornosti rukovodilaca osnovnog državnog tužilaštva koji su svojim propustima učinili da to tužilaštvo godinama ne postupa u preko 3 i po hiljade predmeta.

- Suprotno stavu aktuelnog rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Duška Milanovića, da je odgovornost "gotovo neizvodljivo utvrditi, a posebno sankcionisati", HRA smatra da su v.d. VDT, odnosno Tužilački savjet dužni da obezbijede vjerodostojan izvještaj o razmjerama pričinjene štete i da se SDT zaduži da ispita odgovornost nadležnih za krivična djela zloupotreba službenog položaja, primanje mita, protivzakonit uticaj ili nesavjestan rad u službi, pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela itd. Zato nas i ohrabruje brza reakcija Tužilačkog savjeta da sprovede provjeru u svim ostalim tužilaštvima kako bi se utvrdilo u koliko predmeta je nastupila zastarjelost zbog nepostupanja - navela je Gorjanc Prelević.

Ističe de je nezakonito godinama ne postupati i u jednom, a kamoli u hiljadama predmeta.

- Neodgovorno je unaprijed odbaciti mogućnost da se tu nije radilo o korupciji, zloupotrebi službenog položaja i namjernom pomaganju učiniocima krivičnih djela - kaže Gorjanc Prelević.

Kako se ispostavlja da su se pred Tužilačkim savjetom prve informacije o ovoj pojavi pojavile još u oktobru, i da je savjet dao rok od dva mjeseca rukovodiocu ODT u Podgorici da ispostavi izvještaj, i da je taj rok istekao, i HRA očekuju da javnost bude obaviještena o razmjerama štete - u koliko predmeta je već nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja - i što će biti preduzeto po pitanju utvrđivanja odgovornosti.

- U predmetima u kojima je nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja, radi se o nepopravljivoj šteti jer izvršena krivična djela neće moći da budu sankcionisana - navela je, između ostalog, u pismu Tužilačkom savjetu Gorjanc Prelević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:18