/ HRA
09/04/2024 u 11:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

HRA Vrhovnom sudu: U narednim oglasima precizirati da zaposlenost kandidata nije nužno eliminacioni uslov

Akcija za ljudska prava (HRA) se obratila Vrhovnom sudu Crne Gore u vezi sa njihovim reagovanjem od 3. aprila 2024. godine pod naslovom "Zaposlenost kandidata nije nužno eliminacioni uslov".

- Predložili smo v.d. predsjednici Vrhovnog suda Vesni Vučković da u narednim javnim oglasima za prijem pripravnika u sudove, bude jasno navedeno da izvod iz evidencije ličnog kartona nezaposlenog lica nije obavezan, odnosno nije eliminacioni uslov, i da se prekid radnog odnosa očekuje tek nakon objave Odluke o izboru pripravnika - saopštili su iz HRA.

Istakli su da se njihovoj organizaciji su se obratile dvije osobe, koje se nisu prijavile na oglas jer su smatrale da bi prethodno morale dati otkaz. Ne može se isključiti mogućnost da je bilo više onih koji su na isti način tumačili nedvosmislenu formulaciju iz oglasa.

Vrhovni sud: Zaposlenost kandidata nije nužno eliminacioni uslov

- Pozdravljamo to što je Vrhovni sud spreman da prepozna probleme u sistemu izbora pripravnika i uvaži sve moguće razloge za niski odziv na oglasima. S velikim interesovanjem očekujemo konkretne korake ka riješavanju ovih problema - istakli su iz HRA.

HRA: Samo devet prijavljenih za 41 poziciju pripravnika u crnogorskim sudovima

Obraćanje HRA Vrhovnom sudu možete pogledati ovdje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:09