/ SHUTTERSTOCK/TERO VESALAINEN-SHUTTERSTOCK/TERO VESALAINEN
02/05/2022 u 10:00 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

И црногорски политичари тражили „непробојну” скај апликацију?

Да ли је неко од црногорских политичара и бизнисмена успио да дође до „скај“ телефона 2019, а можда и раније, зарад тајног комуницирања ван домашаја полиције, биће разјашњено, како се очекује, у скоријем периоду

У поступку који се пред америчким правосуђем води против канадске компаније Скај глобал, креатора скај апликације, међу доказима се нашао и мејл извјесног С.А., који је, наводно, од оптужене компаније тражио дозволу да препродаје „скај“ телефоне „политичким партијама и криминалцима у Црној Гори“. Међутим, амерички истражни органи до данас нијесу затражили међународну правну помоћ од нашег Министарства правде.

Канадској компанији и њеним власницима суди се по оптужби да су свјесно и намјерно учествовали у злочиначком подухвату који је олакшао увоз и дистрибуцију дроге. Оптужени су као доказ приложили управо мејл који су добили од извјесног С.А., наводећи да су одбили његову понуду из јуна 2019. године да постане препродавац за апликацију како би продао телефоне „политичким партијама и криминалцима, јер полиција овдје у Црној Гори има проблема са вашом апликацијом – непробојна је“.

image
-FOTO YOUTUBE APLIKACIJA

– У односу на Ваша питања која се односе на компанију Скај глобал, а у вези са истражним радњама поводом упућеног и-мејла, обавјештавамо Вас да Министарство правде, људских и мањинских права нема сазнања, односно да од надлежних органа поменутих држава није достављена замолница за пружање међународне правне помоћи у овом предмету – наводи се у одговору министарства.

Лиценца за Скај до 3.000 еура

Скај апликација користи технику енкрипције са краја на крај која омогућава само пошиљаоцу и примаоцу поруке да прочитају садржај. Скај се разликује од других апликација сличне намјене због тога што корисници, осим софтвера, добијају и уређај који је безбједан за коришћење. Продају лиценци обављају за то овлашћени препродавци, може се купити на три мјесеца, пола године или годину, а цијене лиценце и „скај“ телефона износе од 800 до 3.000 еура. Тај софистицирани софтвер за шифровање може се инсталирати у „ајфон“, „гугл пиксел“, „блекбери“ и „нокија“ телефоне. Ипак, почетком 2021. успјешно је „пробијен“ сервер ове апликације.

Да ли је неко од црногорских политичара и бизнисмена успио да дође до „скај“ телефона те 2019. године, а можда и раније, зарад тајног комуницирања ван домашаја полиције, биће разјашњено, како се очекује, у скоријем периоду. Та очекивања су све извјеснија, имајући у виду да би истражни органи Србије требало да доставе бројне материјале пресретнутих разговора у којима се наводно помињу црногорски политичари, бизнисмени и многи криминалци, сазнаје портал „Дана“ из добро обавијештених извора. То се прије свега односи на материјале везане за предмет против Дарка Шарића, који је недавно поново ухапшен у Београду.

У протеклих неколико мјесеци Специјално државно тужилаштво покренуло је више истрага управо на основу пресретнутих комуникација осумњичених путем скај апликације. Све комуникације доставио је Еуропол, а међу њима и разговоре који су покренули аферу „Меденица“. Хапшење осумњичених припадника криминалне групе, међу којима је и бивша предсједница Врховног суда Црне Горе Весна Меденица, обављено је управо на основу комуникације њеног сина Милоша Меденице и још неколико особа преко апликације скај. Ти разговори упућују на сумњу у могући шверц цигарета и наркотика, али и друге нелегалне активности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 03:19