/ -илустрација
21/12/2021 u 07:57 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Иако је пола милиона уплаћено на приватни рачун подгоричког адвоката, тужилац закључио да се ради о новцу за обештећења

Поступајући тужилац је констатовао да не постоjе основи сумње да jе учињено кривично дjело за коjе се гони по службеноj дужности

Основно државно тужилаштво у Подгорици извршило је све провјере и утврдило да нема основа за покретање кривичног поступка против подгоричког адвоката В.М., на чији приватни рачун је у само једној транши легло пола милиона еура. Случај је објелоданио бивши в.д. директора Управе прихода и царина Александар Дамjановић, који је у јулу ове године саопштио јавности да је тај новац уплаћен од стране субjекта из jавног сектора и да се ради о износу од 505.083 еура.

– Након што jе оциjенио обавjештења, доказе и податке коjе jе, по његовом усменом обавезуjућем налогу, прикупила полициjа, државни тужилац у Основном државном тужилаштву у Подгорици jе закључио да не постоjе основи сумње да jе учињено кривично дjело за коjе се гони по службеноj дужности. Напротив, утврђено jе да jе адвокат новац на своj рачун у банци примио као пуномоћник поjединих физичких лица, по претходно издатом пуномоћjу, и да га jе предао своjим властодавцима, коjи су га стекли као обештећење – саопштио је за "Дан" портпарол и тужилац подгоричког ОДТ-а Вукас Радоњић.

Дамјановић је раније казао да је Управа прихода од Сектора за обавjештаjно-финансиjске послове Управе полициjе добила jедан предмет и да због даљег поступка не може да саопшти о коме се тачно ради, гдје постоjи основ сумње да jе извршена уплата 505.083 еура на приватни рачун једног подгоричког адвоката умjесто на његов адвокатски рачун.

– Истрага коjа се води показаће зашто jе то тако урађено, можда ће бити неко обjашњење. Оно што jе неуобичаjено за таj случаj jесте што jе та трансакциjа ишла од jедног субjекта из jавног сектора, али не могу да кажем о коме се ради – рекао је том приликом Дамjановић.

Беговић: Држава је ту да спријечи кршење закона

Никад ниjесмо били против тога да се санкционишу адвокати коjи не плаћаjу порез, казао је предсједник Адвокатске коморе Здравко Беговић.

– Ако неко прекрши закон, нека због тога и одговара – рекао је Беговић и додао да највећи броj адвоката редовно плаћа порез и пуни буџет.

По његовим информациjама, то је око шест милиона еура годишње.

–Наравно, у сваком житу има кукоља. Има оних коjи се оглушаваjу о те обавезе, али држава jе ту да их сприjечи – казао jе Беговић.

Када је открила случај, црногорска полициjа је посумњала да се ради о утаји пореза.

Пореска управа jе 2019. године, у сарадњи са надлежним државним органима, покренула низ активности како би се утврдило ко су адвокати коjи државном буџету чине штету неприjављивањем пореза.Инспектори Пореске управе тада су након дугогодишње истраге утврдили да неколико адвоката за пола године ниjе приjавило порезе у укупном износу од нешто више од 260.000 еура.

Пореска управа jе Основном суду доставила и допис у коjем jе наведен списак адвоката за коjе су током 2015. и 2016. године од Централне банке Црне Горе тражили рачуне коjи су на њихова имена отворени у комерциjалним банкама. На том списку налази се седам адвоката.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 16:19