Gordana Milutinović / - MUP
29/12/2023 u 15:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Inovacija u borbi protiv kriminala-Interpol WISDM SMV: Novi servis za traženje otuđenih vozila

Ovaj inovativni servis predstavlja moćan alat u suzbijanju nelegalne trgovine vozilima, koja je jedan od ključnih resursa organizovanog kriminala širom svijeta

Sektoru za borbi protiv kriminala, u cilju unapređenja procesa rada, predstvanici GIZ-a, njemačke organizacije za međunarodnu saradnju, donirali su vrijednu opremu – softver za Interpol WISDM SMV, a u okviru projekta Borba protiv teškog kriminala na Zapadnom Balkanu – IPA 2019.

U ime Sektora donaciju je preuzela Gordana Milutinović, v.d. načelnica Odsjeka za međunarodnu operativnu policijsku saradnju INTERPOL-EUROPOL-SIRENE.

Ova vrijedna donacija je još jedna zajednička aktivnost u okviru realizacije projekata iz oblasti bezbjednosti, a kojoj GIZ daje podršku. Softversko rešenje razvijeno na Interpolovim veb servisima WISDM SMV predstavlja ključan korak u unapređenju međunarodne borbe protiv organizovanog kriminala. 

- Ovaj servis omogućava građanima da prijave otuđena vozila, a odmah nakon zaprimanja prijave, vozilo se pojavljuje u međunarodnoj bazi Interpolovih traženih vozila. Ovaj inovativni servis predstavlja moćan alat u suzbijanju nelegalne trgovine vozilima, koja je jedan od ključnih resursa organizovanog kriminala širom svijeta - navodi se u saopštenju.

Kako je Gordana Milutinović prilikom zvanične primopredaje istakla da Crna Gora daje svoj doprinos globalnom naporu u borbi protiv kriminala i zaštiti imovine svojih građana, kao i građana širom svijeta. Ponosni smo što zajedno sa svojim međunarodnim partnerima gradimo sigurniju budućnost".

- Brza reakcija, globalna povezanosti i prevencija su tri značajna benefita koja nudi WISDM sistem. On omogućava trenutno notificiranje o otuđenju vozila, čime se obezbeđuje efikasna reakcija organa za sprovođenje zakona širom svijeta, jer je trenutna razmjena informacija od suštinskog značaja u doprinosu hitnosti i efikasnosti u situacijama kada svaki trenutak igra ključnu ulogu - navodi se u saopštenju.

Interpolova međunarodna baza podataka čini servis WISDM SMV neophodnim alatom u globalnoj saradnji protiv organizovanog kriminala, a uz pomoć ove tehnologije, 195 zemalja članica, kao i agencije za sprovođenje zakona u tim zemljama, mogu dijeliti informacije i zajedno raditi na rešavanju slučajeva otuđenja vozila, stvarajući nepremostivu prepreku kriminalnim mrežama. Pored pomoći u lociranju otuđenih vozila, Interpol WISDM SMV ima preventivnu ulogu, djelujući kao ozbiljna prepreka potencijalnim kriminalcima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 20:30