Radomir Raco Ivanovic - tuzilac / -SRDJA BOLJEVIC
03/09/2021 u 07:34 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ивановић се написмено изјаснио о кумству

Судиjа Радомир Ивановић jе доставио тражено изjашњење, које ће бити разматрано на наредноj сjедници Савjета током сљедеће седмице, потврђено је "Дану" из Судског савјета

Судија за истрагу Вишег суда у Подгорици Радомир Ивановић доставио је Судском савјету изјашњење у писаној форми поводом информације да је у кумовској вези са осумњиченима Будимиром и Марином Крстовић, у чијем магацину у Зети је пронађено 1400 килограма кокаина. О тој кумовској вези можда се не би ни сазнало да се јавност није узбуркала након што је Ивановић као поступајући судија одлучио да одбије предлог тужилаштва да Крстовићима одреди притвор. Више државно тужилаштво уложило је жалбу на ту одлуку, коју је ванрасправно вијеће Вишег суда прихватило, па су Крстовићи два дана касније ипак завршили иза решетака.

– Полазећи од члана 128 Устава Црне Горе у вези са чланом 2 став 4 Закона о Судском савjету и судиjама, Судски савјет је тражио од судиjе Вишег суда у Подгорици Радомира Ивановића да достави изjашњење о постоjању кумовских релациjа са осумњиченим лицима у предмету коjим jе био задужен. Судиjа Ивановић jе доставио тражено изjашњење, које ће бити разматрано на наредноj сjедници Савjета током сљедеће седмице – потврђено је "Дану" из Судског савјета.

Рјешење ванрасправног вијећа

Жалбом Вишег државног тужилаштва у Подгорици основано се констатуjе да jе судиjа за истрагу Радомир Ивановић неправилно поступио када jе одбио њихов предлог да одреди притвор окривљенима за криjумчарење дроге, пише у рјешењу којом је је преиначена одлука судије за истраге.

У образложењу те одлуке наводи се да jе Будимир Крстовић током jула и августа у Еквадору набавио кокаин, а да jе његова кћерка Марина доприниjела извршењу кривичног дjела. Даље се наводи да је осумњичени од компаниjе COEXFRUIT S.A купио три контеjнера банана, а потом од непознате особе купио 1.400 килограма кокаина, коjи jе утоварен у контеjнер на броду MSC Charlotte у луци Пуерто Боливар у Еквадору.

Ивановић је у изјави за медије потврдио да је у кумовским односима са Крстовићима.

– То jе брат Будимира Крстовића. Jесам приjатељ и имамо неке односе коjи се могу довести у везу с тим. Он jе био свjедок на крштењу мог сина приjе неких 30 година. Али за мене то ниjе сумња у моjе пристрасно поступање. Jа уопште ниjесам пристрасно поступао – рекао jе Ивановић.

Он jе истакао своjу улогу у активностима коjе су претходиле заплени кокаина у зетском селу Мојановићи.

– Управо сам ја наредио да се изврши претрес њихових пословних просториjа, а и приjе тога сам био везан за неке радње коjе су довеле до претреса и откривања те количине кокаина. Сматрам да се мjера притвора одређуjе изузетно, па сам, умjесто притвора, одредио мjере надзора тако што сам им одузео путне исправе, тако што сам им забранио да напусте мjесто боравишта у Црноj Гори и да се мjесечно jављаjу Управи полициjе. То jе за мене адекватна мjера обезбjеђења присуства окривљених у даљем току вођења кривичног поступка против њих – казао jе Ивановић.

Ипак, представници извршне власти су оциjенили да jе судиjа морао да тражи изузеће из тог предмета због сумње у пристрасност.

Крстовићи су ухапшени у акциjи "187", у коjоj jе полициjа заплиjенила рекордну количину кокаина. Они су на саслушању негирали кривицу.

– Jедан од три контеjнера коjе jе Будимир Крстовић купио у Еквадору одмах након доласка у Црну Гору отпремљен jе у Србиjу, али у њему су биле само банане.Jедан од преостала два био jе пун кокаина и завршио jе у хангару Крстовићеве фирме у Зети – наводи се у рjешењу судског виjећа подгоричког Вишег суда коjим је преиначена одлука судиjе за истрагу да не одреди притвор Будимиру и Марини Крстовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 19:43