Држава заплијенила цигарете / Фото: гов.ме
19/06/2022 u 16:51 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из УПЦ за "Дан" потврђено: Планирали да од цигарета напуне буџет, а може бити "пражњење"

Од укупно 10 корисника којима су одузете цигарете, девет је изјавило жалбу на рјешења о одузимању. Према Закону о управном поступку, Управа је дужна да најкасније у року од 45 дана од дана пријема жалбе поступи по истој

Рок за жалбе на рјешења о одузимању 145.000 паклица цигарета из Слободне зоне Луке Бар, које су заплењене средином маја, истекао је, а Управи прихода и царина (УПЦ), као првостепеном органу, жалбу је поднијело девет фирми које су власници те робе, спорећи законитост таквог поступања. Подсјећамо, те цигарете легално су пријављене.

– Од укупно 10 корисника којима су одузете цигарете, девет корисника је изјавило жалбу на рјешења о одузимању – саопштено је за "Дан" из УПЦ.

Према Закону о управном поступку, Управа је дужна да најкасније у року од 45 дана од дана пријема поступи по жалби.

Наиме, рјешења о одузимању цигарета се, између осталог, заснивају на Одлуци о забрани складиштења дуванских производа на територији Слободне зоне Лука Бар, коју је Влада донијела на самом крају прошле године, а на снагу је ступила 1. јануара ове године. Након ступања на снагу ове одлуке, Царинарница Бар је по службеној дужности мијењала рјешења донијета прошле године којима је, неким фирмама, одобрено складиштење робе до 30. маја 2022. године. У измијењеним рјешењима забрањено је складиштење дуванских производа, уз остављање рока за уклањање робе.

"Спречавање могућег ризика по безбједност"

Сходно члану 1 владине одлуке која је на снази од ове године, складиштење дуванских производа на територији Слободне зоне Лука Бар забрањује се ради спречавања могућег ризика по безбједност државе. Одлука је обавезала царински орган да укине или измијени одобрења која су издата за вођење евиденције за складиштење дуванских производа у Слободној зони.

– Лице којем је укинуто или измијењено одобрење из става 3 овог члана дужно је да предузме радње ради одобравања царински дозвољеног поступања или употребе за постојеће залихе дуванских производа које се налазе на територији Слободне зоне Лука Бар, у року који одреди царински орган у складу са законом. Уколико лице којем је укинуто или измијењено одобрење није предузело радње у року, царински орган ће без одлагања предузети мјере за регулисање статуса робе, укључујући и њену продају, у складу са чланом 63 Царинског закона – наводи се у одлуци.

Премијер Дритан Абазовић прије три дана изјавио је да се ради о великим количинама дуванских производа и да ће све што што се успије продати морати да се извози ван граница Црне Горе.

– Не можемо да их продамо овдје. Ако то буде у домену 10–20–30 милиона, мислим да би то било спектакуларно, толико кошта један Клинички центар. Ако се нико не буде пријавио, мораћемо да уништимо те цигарете – рекао је Абазовић.

Приликом заплене наведених 145.000 паклица цигарета, чија вриједност је процијењена на неколико десетина милиона еура, премијер Абазовић саопштио је да је шверц цигарета преко Луке Бар клинички мртав. Он је том приликом појаснио да одузете цигарете постају државно власништво, а намјера Владе је да се успостави законска инфраструктура како те цигарете не би ишле на уништавање, већ у легалну продају. Истакао је да би новац од тога ишао у државну касу, у циљу помоћи грађанима.

Истим поводом тада се огласио и лидер Покрета за промјене Небојша Медојевић,који је саопштио да је Абазовић "ухапсио" цигарете које су легално увезене у Црну Гору и легално складиштене у Слободној зони у Луци Бар, истичући да "ухапшене" цигарете нијесу шверцоване.

Медокс: Уништити заплијењене цигарете

Влада Црне Горе недавно је одлучно дјеловала у хватању у коштац са кријумчарењем, а посебно са кријумчарењем илегалних цигарета путем Луке Бар – што је од бенефита за обје економије, казала је Карен Медокс, амбасадорка Уједињеног Краљевства у Црној Гори, у интервјуу за РТЦГ.

– Фокус Уједињеног Краљевства овдје јесте и биће на изградњи капацитета, па смо понудили савјетодавну подршку у смислу законодавства и система који треба да постоје како би се супростављало трговини илегалним дуваном кроз Луку Бар. Такође смо скорије подијелили добру праксу УК о томе шта радити са заплијењеном робом на начин који је у складу са међународним протоколима – а то је да се уништи таква роба усљед забринутости око њеног квалитета, здравствених стандарда и права интелектуалне својине – навела је Медокс.

Након мајске заплене цигарета, када је Управа прихода и царина одузела 145.000 пакета цигарета јер су истекли рокови за њихово измјештање, овај орган је и прошле седмице, у сарадњи са Министарством унутрашних послова и Управом полициjе, одузео четири хиљаде пакета цигарета разних брендова jер jе истекао рок за њихов транспорт. Директор УПЦ Раде Милошевић тада је оптужио своју претходницу Милену Петричевић да је крила да су у Слободноj зони Луке Бар ускладиштене цигарете америчке компаниjе Lenira International, вриједне 3,5 милиона еура. Тим поводом огласио се и правни заступник те фирме Зоран Пиперовић, тврдећи да је Милошевић залутао у Управу прихода и царина.

– Узети робу испод транзитног терминала, из приватних складишта Порт оф Адрија, коjа jе била спремна за реекспорт према иностранству, а при томе jе легална своjина коjа jе прошла сву законску процедуру и поштовала владине рокове, може само неко ко се елементарно не разумиjе у своj посао – казао jе Пиперовић за портал Либертас.

Он је рекао да цигарете ниjесу смjеле бити одузете због пробиjеног рока за транзит, нагласивши да jе риjеч о легално стеченоj и по закону, приjављеноj имовини. Према његовој процјени, држава ће за неколико година "дебело платити власницима цигарета накнаду штете за ово како поступа Милошевић".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 04:36