Борис Марић / -дан
18/10/2021 u 07:58 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Изабрана нова радна група: У фокусу дисциплинска одговорност, начин избора и оцјењивање судија

Циљ предлога новог закона jе и превазилажење в.д. стања у Врховном суду и стварање могућности да нови предсjедник буде изабран на период од пет година у поступку коjи ће бити усклађен са Уставом и европским стандардима, казао је Марић за "Дан"

Смјена министра правде Владимира Лепосавића и кадровске промjене коjе су наступиле у црногорском правосуђу указали су на потребу за формирањем нове радне групе за израду нацрта закона о Судском савјету и судијама. Тим поводом министарство је затражило од Савjета да делегира два представника у овој радној групи, која ће у наредном периоду радити на законском рјешењу које би требало да прецизира и разријеши многе дилеме и непрецизности у постојећем закону.

Савjет jе, како нам је потврђено из тог тијела, донио одлуку да представници овог органа у радноj групи буду Ана Перовић Воjиновић, чланица Савjета, и Мирослава Раичевић, начелница Одjељења за стручну подршку рада Судског савjета.

Један од чланова радне групе је и актуелни државни секретар у Министарству правде, људских и мањинских права Борис Марић, који је за "Дан" потврдио да је радна група тек формирана, да наредних дана треба да почне са радом и да ће се у њеном фокусу посебно наћи сегменти који се односе на етичку и дисциплинску одговорност судија и начин њиховог избора и оцјењивања.

– Судски савjет је на електронскоj сjедници одржаноj 21.9.2021. године разматрао допис Министарства правде, људских и мањинских права коjим обавjештаваjу Савjет да то министарство наставља са радом на изради Нацрта закона о измjенама и допунама закона о Судском савjету и судиjама. Очекуjемо да ће убрзо бити и заказан састанак ове радне групе – саопштили су за "Дан" из Судског савјета.

За предсједника Врховног суда три кандидата умјесто једног

Предложеним законским измjенама прописуjе се, уз пуно поштовање уставних овлашћења Опште сjеднице Врховног суда, да предлог за избор предсjедника Врховног суда садржи три кандидата, умjесто садашњег рjешења коjе прописуjе да таj предлог садржи само jедног кандидата.

Такође, предвиђено jе да се предлог кандидата за избор предсjедника Врховног суда утврђуjе обичном, а не двотрећинском већином гласова укупног броjа судиjа Врховног суда. Нормирана jе и правна ситуациjа за случаj да се на листи кандидата нађу три или мањи броj кандидата коjи испуњаваjу услове за избор.

Учешће у радној групи, осим Марића, узеће и државни секретар и предсједник те радне групе Бојан Божовић, Момир Јауковић, судије Мираш Радовић и Хаснија Симоновић, Марија Весковић и Биљана Вуксановић. У рад те радне групе могуће је укључити и стручњаке за одговарајуће области или затражити стручну помоћ одговарајућих међународних организација и институција.

– Циљ предлога новог закона jе и превазилажење в.д. стања у Врховном суду и стварање могућности да нови предсjедник наjвише судске инстанце буде изабран на период од пет година у поступку коjи ће бити у потпуности усклађен са Уставом и европским стандардима, као и са захтjевима стручне и шире jавности. У протеклом периоду, за вриjеме траjања в.д. стања у том суду, ниjедан од два расписана jавна огласа Судског савjета ниjе довео до избора предсjедника тог суда, што се, поред осталог, негативно рефлектуjе на рад Судског савjета и цjелокупног судства, а тиме и на владавину права у Црноj Гори. Према садашњим законским рjешењима, чиjа се измjена предлаже, улога Судског савjета jе маргинализована и готово обесмишљена – казао је Марић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:13