Zgrada zatvora / Foto: Radoje Živković
27/03/2023 u 12:09 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Između četiri zida broj pritvorenika ušao u "crveno": 30 lica biće premješteno u bjelopoljski zatvor

U Istražnom zatvoru Podgorica prepoznat je problem prebukiranosti, odnosno u toj organizacionoj jedinici smješten je veći broj pritvorenih lica u odnosu na broj u skladu sa standardima predviđenim za smještaj, navode iz UIKS-a

Istražni zatvor u Spužu u poslednjih par mjeseci probija granice svojih kapaciteta po broju pritvorenika. Rezultat tužilačkih akcija, koja brojnim hapšenjima obuhvataju veći broj lica, doveo je do smanjenja djelovanja kriminalnih akrivnosti ali i do povećanja broja lica kojima je određeno da istražni period provedu iza rešetaka.

Redakciji portala Dan po pitanju ove situacije obratila se grupa pritvorenika, koja je zamolila da za sada njihov identitet ne otkrivamo, u nadi da će nakon njihovog obraćanja nadležni preuzeti konkretne korake. Povodom toga kontaktirali smo i UIKS na osnovu čega nam je saopšteno da se radi na rešavanju pomenutog problema i da se prebukiranost odnosi samo na Istražni zatvor.

Kako jedan broj pritvorenika navode u pismu, smatraju da je najveći problem to što postoje pritvorena lica koja duži vremenski period čekaju na suđenje, a neki od njih čak i do tri godine jer se ročišta odlažu. O tome su govorili i njihovi advokati na suđenjima koja su otvorena za javnost, a o čemu su izvještavali mediji.

Oni su reagovali i povodom najave pojedinih državnih službenika, koji su saopštili da tek slijede hapšenja, navodeći da se prebukiranjem zatvora narušavaju osnovna prava onih koji tu treba i koji tu već borave.Ovim, kako su naveli, žele samo da skrenu pažnju nadležnima i da se izbore za normalne uslove boravka u istrazi. Apeluju na sudstvo da se pokrenu suđenja koja su već duže vremena bez održanog ročišta i na sudije da se, kao što je pojeidnima u poslednje vrijeme, odredi ukidanje pritvora uz određivanje svih potrebnih mjera nadzora. 

Ove navode o prebukiranostii Istražnog zatvora za portal Dan potvrdio je i Nebojša Janković pomoćnik direktora UIKS-a. On je detaljno pojasnio šta sve UIKS preduzima po pomenutom pitanju.

-U Istražnom zatvoru Podgorica prepoznat je problem prebukiranosti, odnosno u toj organizacionoj jedinici smješten je veći broj pritvorenih lica u odnosu na broj u skladu sa standardima predviđenim za smještaj pritvorenih lica. Kako bi se u određenoj mjeri rasteretili smještajni kapaciteti u Istražnom zatvoru Podgorica smanjila prebukiranost, uprava UIKS-a je preduzela određene mjere. Naime, pritvorena lica se nakon prijema, tokom trajanja perioda izolacije zbog suzbijanja i sprječavanja prenošenja korona virusa u skladu sa preporukama Ministarstva zdravlja, smještaju u dijelu Zatvora za duge kazne- pojašnjava Janković.

Dodaje da,  u cilju smanjenja broja pritvorenih lica u Istražnom zatvoru Podgorica, od druge polovine 2022.godine, određeni broj pritvorenih lica (40) smješta se u dijelu Zatvora za kratke kazne.

Prema njegovim riječima u narednom periodu, po odobrenju nadležnog suda, biće izvršen premještaj određenog broja pritvorenih lica, njih 30, smještenih iz Istražnog zatvora Podgorica u pritvorsku jedinicu Zatvora Bijelo Polje.

-Na ovaj način će takođe doći do smanjenja broja pritvorenih lica i rasterećenja smještajnih kapaciteta u Istražnom zatvoru Podgorica. Neophodno je istaći i da se smještaj pritvorenih lica u drugim organizacionim jedinicama vrši uz poštovanje svih zakonskih i podzakonskih akata kojima je regulisano postupanje sa pritvorenim licima, kao i da se sve njihove aktivnosti realizuju odvojeno od aktivnosti zatvorenika, odnosno lica koja se nalaze na izdržvanju kazen zatvora- pojašnjava Janković.

Prema njegovim riječima, o problemu prebukiranosti smještajnih kapaciteta u Istražnom zatvoru Podgorica, uprav UIKS-a obavijestila je nadležene državne organe kako bi, u skladu sa svojin nadležnostima, preduzeli mjere i radnje u cilju rješavanja ovog problema i poboljašanj uslova smještaja pritvorenih lica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:11