Виши суд у Подгорици / - Petrović/Arhiva
12/02/2024 u 10:53 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

IZREČENA PRVA "SKY" PRESUDA: Iliću i grupi ukupno 20,6 godina zatvora

U obrazloženju presude sud je ustanovio da nema mjesta u sumnju SKY poruka koje je SDT dostavilo kao dokaz od strane Francuske

U Podgoričkom Višem sudu, sudsko vijeće kojim predsjedava sudija Vesna Kovačević, izreklo je presudu od ukuno 20,6 godina zatvora Lazaru Iliću i grupi. To je prva presuda koja je izrečena za neki sudski predmet u kojem je tužilaštvo kao dokaz predstavilo "SKY " komunikaciju.

Pomenutom presudom Lazar Ilić je osuđen na jedinstvenu kaznu od 5 godina zatvora, Strahinja Savić na 4, Grga Milićević na 3 godine i 6 mjeseci, Miloš Klečak na 3 godine i Nikola Mileković na jedinstvenu kaznu od 5 godina zatvora.

Prema stavu suda osnov za osuđujuću presudu, za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i nedozvoljeno držanje oružja, proizilazi između ostalog iz priznjanja optuženog Strahinje Savića.

Sud je naglasio da nema mjesta optužbama za Ilić i Savića da su kao saizvršioci počinili krivično djelo ubistvo u pokušaju Marka Ljubiše Kana, toga su oslobođeni.

Dok je optuženi Mileković osuđen za ubistvo u pokušaju putem podstrekivanja.

Sudija Kovačević je pojasnila da se ubistvo u pokusaju razlikuje od planiranja i od toga da li su neke radnje preduzete ili nisu i da li se ili nije krenulo u izvršenje djela.

- Za sud, nema dokaza da je uopšte započeto krivično djelo ubistvo u pokušaju - navela je između ostalog sudija Kovačević.

U obrazloženju presude sud je ustanovio da nema mjesta u sumnju SKY poruka koje je SDT dostavilo kao dokaz od strane Francuske. Sud smatra da je pouzdanost tih podataka poklapa sa porukama koje su se vodile između nekih od optuženih i izvjesnog Džonija. To posebno u djelu kada konstatuju da je neko od njih "pao", da ne odgovara na poruke i zatim prelaze na drugi čat. Jedna od SKY poruka koju je sud naveo u obrazloženju je:" Brate, ove godine čistimo sve, počinjemo od Kana". Sud je naglasio da je SDT dobilo predmetni SKY materijal po zamolnici putem Međunarodne pravne pomoći kao dokaz. Naglašeno je da je u ovom slučaju primat dat zato što je to i praksa kada se radi o teškim krivičnim djelima.

Podsjećamo,Lazaruih Iliću i grupi sudilo se za planiranje likvidacije Marka Ljubiše Kana 2021.godine. Pored Ilića optužen je i Strahinja Savić, Grga Milićević, Miloš Klečak i Nikola Mileković koji je u bjekstvu.

Navodi optužnice:

Prema navodima optužnice, Lazar Ilić je trebao da ubije Kana.Prijatenj od Kana, Goran Slovinić je 22. janura 2021. zaustavio Strahinju Savića i tražio od njega da mu kaže ko ga je poslao jer je prethodno primjetio da se ovaj optuženi ponaša sumnjivo i već dva dana nadgleda lokal,,Kadmo” u kojem je boravio. Verbalni konflikt Slovinića i Savića registrovali su policajci koji su se nalazili u blizini. Nakon toga je on priveden.

Prema navodima optužnice, Ilić, Savić,Milićević, Klečko i Mileković su tokom 2020. Godine postali članovi kriminalne organizacije koju je formirala za sada nepoznata osoba sa nadimkom Džoni. Pored osoba koje se nalaze na optužnici članstvo u ovoj kriminalnoj organizaciji prihvatila su za sada i druga neidentifikovana lica sa nadimcima Krojač, Mateo Odin, Sajarac, Matkal, Sepforiti i drugi.

Džoni sa Vračara je bio zadužen za planiranje i finansiranje izvršenja najtežih krivičnih đela. Savića je imao zadatak da prati i opservira kretanje mete, stav je tužilaštva.

- Grga i Klečak su se prihvatili izvršioce krivičnih đela prevoze preko graničnih prelaza i povezuju sa drugim članovima kriminalne organizacije - navodi su SDT-a. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:22