Photo by steve woods on Unsplash, ilustracija
16/07/2021 u 16:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Извјештај о оружаном насиљу: 98 одсто починилаца ових инцидената су мушкарци

Починиоци су углавном били мушкарци старости 19-35 година, а у стопу их прате мушкарци из старосне групе 36-60 година

3.566 починилаца инцидената који укључују ватрено оружје пријављено је 2020. године у југоисточној Европи. Од 2.700 инцидената за које је наведен род, 2.646 или 98% починили су мушкараци и само 2% или 54 жене, открива најновији регионални Извјештај о оружаном насиљу, који је објавио Центар за контролу малог оружја и лаког наоружања у југоисточној и источној Европи  (СЕЕСАЦ), регионална иницијатива која функционише у оквиру мандата које му је дао Савјет за регионалну сарадњу (РЦЦ) и Развојни програм Уједињених нација (УНДП).

-Род је наведен за 75,7% починилаца, што указује на родну природу злоупотребе ватреног оружја. Највећи број починилаца (1.316 или 36,9%) регистрован је у случајевима заплијене оружја. Слиједе инциденти у криминалном контексту са 1.008 (28,2%) починилаца. Починиоци су углавном били мушкарци старости 19-35 година, а у стопу их прате мушкарци из старосне групе 36-60 година. 99% починилаца у случајевима насиља у породици су мушкарци, док су свих 39 инцидената насиља међу интимним партнерима починили мушкарци. Десет мушкараца и једна жена извршили су самоубиство ватреним оружјем након што су починили насиље у породици. Мушкарци старости 36-60 година чине више од половине свих мушких починилаца насиља у породици (45)- рекла је Бојана Балон, руководитељица СЕЕСАЦ-а.

-Ово су запањујући подаци. Нажалост, не изненађује чињеница да је 2020. године стопа насиља у породици над женама била у порасту у свијету, а наша регија није изузетак. Као друштво, сви морамо учинити више да то спријечимо, а један од механизама за то је континуирано подизање свијести. Према подацима РЦЦ-овог Балканског барометра, 16% наших грађана највише брину криминал и насиље током пандемије. Јос једно истраживање, SecuriMeter, које смо спровели међу грађанима у нашем региону први пут ове године показује да се 47% грађана Западног Балкана осјећа угрожено због нелегалног посједовања и злоупотребе оружја у њиховом сусједству. Већина наших грађана, 91% каже да не размишља о посједовању оружја, али 3% је навело да већ посједују оружје- рекла је Мајлинда Брегу, генерална секретарка РЦЦ-а. 

Више од половине женских починилаца (28) пријављено је у вези са запљеном оружја, те инцидентима у криминалном контексту (14). Мушкарци у доби од 61 године и старији показују снажну склоност самоубиствима, а 23 мушкарца су починила самоубиство. Мушки починиоци млађи од 19 година углавном су пријављивани у вези са запљеном оружја (15), пљачкама (9) и случајним пуцњавама (8). Укупно 13 полицијских службеника узроковало је случајне пуцњаве због непрописног руковања службеним оружјем, док је седам полицијских службеника починило самоубиство ватреним оружјем. Пет кориштених комада оружја је било у легалном посједу. Починиоци су ухваћени у 1.887 од укупно 2887 инцидената повезаних с ватреним оружјем забиљежених у 2020. години.

Откривајући податке о полу и старости починилаца, контексту инцидента, врсти кориштеног оружја и другим факторима, овај Извјештај о оружаном насиљу представља податке о појединцима који су починили инциденте с ватреним оружјем као починиоци, саизвршиоци, хушкачи или саучесници. Нјегова сврха је да основне податке стави на располагање свим заинтересованим странама које раде на контроли малог оружја и лаког наоружања.

Подаци се прикупљају свакодневно са релевантних службених wеб страница надлежних органа, као и из штампаних и онлине медија.  Прикупљени подаци односе се на врсту инцидента, кориштено ватрено оружје, старост и род жртве и починиоца, исход инцидента, итд. Дата је и основна анализа података за различите скупове података, како би се открили трендови везани за инциденте. СЕЕСАЦ проводи строго осигурање квалитета. Ова платформа је протеклих година забиљежила знатна унапређења у погледу прикупљања и категоризовања података. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:43