Будванска марина / - РТВ Будва
16/09/2021 u 19:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јахту Светозара Маровића возе бизнисмени блиски у Србији владајућем СНС-у

Овог прољећа новинари БИРН-а успјели су да на доку мале и забачене марине у Бококоторском заливу близу Тивта пронађу јахту “Сара”, која је некада била "Кенцо" док је чекала свој ред за финалне припреме и сезонски сервис

БИРН открива како је луксузна јахта вредна скоро девет милиона евра прелазила из руке у руку - од некадашњег преседника Србије и Црне Горе, преко фирме блиске владајућој СНС, до Звонка Веселиновића и Милана Радоичића - и шта то говори о повезаности политике, бизниса и криминала.

Овог прољећа новинари БИРН-а успјели су да на доку мале и забачене марине у Бококоторском заливу близу Тивта пронађу јахту “Сара”, док је чекала свој ред за финалне припреме и сезонски сервис, преноси Н1.

Прича о судбини ове јахте, која се некада звала “Кенцо”, и која је у кратком периоду промијенила три власника, је заправо прича о повезаности политике, бизниса и криминала и њиховим заједничким пословима скривеним од очију јавности.

Све почиње 2008. године када Светозар Маровић, бивши предсједник Србије и Црне Горе, постаје власник раскошне јахте дуге 30 метара и вриједне 8,9 милиона еура која је направљена у познатом италијанском бродоградилишту Ферети, наводи „БИРН“.

Заједно са сином Милошем, Маровић купује брод на лизинг преко аустријске Хипо Алпе Адрија банке, а операција је обављена преко офшор компаније Галакси Груп регистроване на Светом Винсету и Гренадинима, види се у документацији доступној БИРН-у.

Када је 2016. године побегао из Црне Горе у Србију, Светозар Маровић успио је да избјегне затворску казну на коју је осуђен због корупције, али није могао да се ослободи и дуга према аустријској банци од скоро девет милиона еура за куповину луксузне јахте, додаје се у тексту.

Истиче се и да годину дана касније, 2017. године, новосадска компанија Јужна Бачка склапа споразум са аустријском компанијом Хета Лизинг, која је правни наследник Хипо Алпе Адриа банке, и преузима брод за свега 1,3 милиона евра.

Јужна Бачка доспјела је у жижу јавности почетком 2015. године након серије текстова БИРН-а у којима је откривено да су добили посао испумпавања воде из потопљеног копа Тамнава, као и да је власник фирме Драгољуб Збиљић био једини гарант кредита од 55 милиона динара за СНС за изборе 2012. године

Неколико дана након што су купили јахту, Јужна Бачка по истовјетној цени, продаје брод компанији Инкоп, у власништву Звонка Веселиновића и Милана Радоичића, двојице кумова са Косова блиских СНС-у.

Према доступним спецификацијама произвођача јахти Ферети, модел брода који је 2008. године за 8.9 милиона еура на лизинг преко Хипо Алпе Адриа банке купио Светозар Маровић, а који данас возе Веселиновић и Радоичић, има пет кабина за госте, плус смјештај за посаду.

Према писању црногорских медија, Маровићи нису уживали у комфору јахте и возили се њоме, већ су је углавном користили за рентирање. Према доступним подацима компанија које рентирају јахте и бродове, цијена недјељног закупа овог модела иде и преко 60.000 долара.

Због неплаћања рата, Хипо банка 2011. године раскида уговор и потражује 8,9 милиона еура од бившег председника Србије и Црне Горе. Четири године касније, 2015, банка подноси тужбу пред Основним судом у Котору како би наплатила потраживања.

Један од београдских адвоката који је заступао банке у сличним судским процесима и који је желио да остане анониман, за БИРН каже да није јасно зашто Хипо банка није раније активирала мјенице које су Маровићи потписали као гаранције за наплату дуга, иако ови годинама нису плаћали своје обавезе.

Годину дана касније, јула 2017. године, Хета Лизинг као правни наследник Хипо банке, одриче се тужбеног захтева, односно одустаје од гоњења Маровића, што је БИРН-у потврђено у суду у Котору.

Одустајању од тужбе од 21. јула 2017. године претходила је нагодба из 31. маја 2017. године коју су постигли Хета Леасинг и компанија Јужна Бачка из Новог Сада.

БИРН је дошао до документације која показује да је Хета Леасинг пристала на понуду Јужне Бачке од 1,3 милиона евра за дуговање породице Маровић од 8,9 милиона.

На питање БИРН-а зашто су пристали на овако умањен износ, из аустријске банке првобитно нису хтјели да одговоре, али након поновљеног питања стигао је одговор у коме се каже да је овај споразум спроведен у складу са интерном процедуром, као и да су добијене екстерне оцјене за потврду цијене.

„Осим тога, изгледа да упоређујете вредности из 2008. године са онима из 2017. године не узимајући у обзир стање имовине у то време или оптерећења повезана са јахтом“, стоји у писаном одговору.

Очигледно да је Хета била задовољна да наплати било шта од дуга, да је Маровићу одговарало да скине дуг са врата и да је Јужна Бачка повољно пазарила јахту стару девет година за 1,3 милиона еура, наводи БИРН.

Наравно, треба урачунати и амортизацију и друге трошкове, али данас, пет година касније, јахте тог типа и то годиште продају се за три милиона еура.

Ипак, Јужна Бачка не задржава брод ни пар дана и одмах га продаје компанији Инкоп у власништву Звонка Веселиновића и Милана Радоичића. И то за у цент исти износ за који су га и купили, наводи БИРН.

Уз 1,3 милиона евра дуга према Хети, Јужна Бачка намирује и дуг од 100.000 евра према марини у Крфу гдје је јахта била везана.

Јужна Бачка није одговорила на питања БИРН-а зашто је куповином јахте Светозара Маровића растеретила дуга, да би потом за исти износ продала јахту компанији Инкоп.

Ни Инкоп није одговорио на питање за које пословне потребе је купио јахту.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 08:49