Ilija Janjušević / - TV E
28/09/2022 u 19:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Janjušević: Za osam mjeseci 7.700 vozača kažnjeno zbog vožnje u alkoholisanom stanju

Crnogorska policija i dalje nema instalirane radarske sisteme iako je projekat završen

Za prvih osam mjeseci 2022. godine preko 7.700 vozača je kažnjeno zbog vožnje u alkoholisanom stanju, saopštio je za TV E, Ilija Janjušević, pomoćnik načelnika Odsjeka za drumski saobraćaj Uprave policije. Dodaje i da je naplaćeno više od 76 hiljada naloga za novčane kazne i podnijeto preko 1.000 prekršajnih prijava. On je istakao da crnogorska policija i dalje nema instalirane radarske sisteme iako je projekat završen.

- Planiramo da na svim putnim pravcima instaliramo radarske sisteme koji će 24 časa evidentirati prekršaje i na taj način ćemo moći da sankcionišemo sve one koji čine saobraćajne prekršaje, naglašava Janjušević.

Miroslav Mašić iz Ministarstva kapitalnih investicija je naveo da izmedju 20 i 25 odsto saobraćajnih nesreća se dešava zbog problema sa putnom infrastrukturom, dok je problem putne signalizacije i dalje akutan.

- Jasno su definisana pravila i obaveze. Mi smo se kroz rad Inspekcije za puteve u Ministarstvu posljednjih godinu dana uključili kroz direktno izdavanje naloga upravljaču puta i toga koji održava put da vrši zamjenu saobraćajne signalizacije. Lokalne uprave moraju biti dio upravljanja bezbjednošću saobraćaja. Kada smo sastavili Akcioni plan koji je poslat na sve adrese imali smo odziv opštine Mojkovac i opštine Kotor. Čelnici opština moraju da shvate ozbiljnost ove teme, na način da se to promoviše i propagira. Nije dobra situacija u smislu da svi u državi ne razmišljamo na isti način, naglasio je Mašić.

Profesor na Mašinskom fakultetu Milenko Damjanović istakao je i problem kontrole rada autoškola.

- Kontole nema. To je primjetno i u segmentu teoretske obuke, a i u segmentu praktične obuke. Prosto je dato na savjest onih koji rade u autoškolama kako i na koji način rade sa kandidatima. A onda imamo jednu neusaglašenost cijena sa onim što je predviđeno da se uradi. Postoji neusaglašenost rada sa onim što je propisano, upozorio je Damjanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

15. april 2024 17:14