Јокић / IVAN PETROVIC-IPE
09/01/2022 u 16:59 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јокић: Смањен број крађа у Подгорици, починиоци већином повратници

Од регистрованог 251 кривичног дјела, поступајући тужиоци су 93 квалификовали као крађу, и од тог броја само једно кривично дјело није расвијетљено, навео је у разговору за "Дан" руководилац Станице криминалистичке полиције

Упоређујући прошлу са 2020. годином видљиво је смањење почињених крађа и тешких крађа на територији главног града, па је тако лани евидентирано 71 кривично дјело мање него у години која јој је претходила. Преданим радом службеника Центра безбједности Подгорица – Станице криминалистичке полиције за сузбијање имовинског криминалитета расвијетљено је 91,6 одсто крађа и тешких крађа у прошлој години, навео је у разговору за "Дан" руководилац Станице Предраг Јокић. Конкретно, од почињених крађа у 2021. само једна није расвијетљена, а неријешено је остало 20 тешких крађа. Кроз податке сумиране у прошлогодишњем периоду, истиче се велики број повратника – од 154 починиоца 128 су повратници.

– Службеници ЦБ Подгорица, СКП за сузбијање имовинског криминалитета – ЈКП за сузбијање крађа и тешких крађа у периоду од 1.1. до 25.12.2021. године укупно су евидентирали 251 кривично дјело од којих је оперативним радом расвијетљено 230 што процентуално износи 91,6 одсто – истакао је Јокић.

”Апелујемо на грађане који су оштећени отуђењем предмета, а нијесу то пријавили да дођу у просторије ЦБ Подгорица, погледају пронађене отуђене предмете и евентуално их препознају како би им били враћени, поручио је Јокић

Како је додао, радећи на расвјетљавању кривичних дјела за које је поменута ЈКП специјализована, успутно су евидентирали и друга кривична дјела, укупно 16 која су расвијетљена кроз оперативан и плански рад службеника ове јединице. Ријеч је о кривичним дјелима недозвољено држање оружја и експлозивних материја, фалсификовање исправа, прикривање и непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести.

– У упоредном периоду 2020. укупно су на нивоу станице задужена 322 кривична дјела крађа и тешка крађа од којих је расвијетљено 301, што указује да је дошло до смањења извршених кривичних дјела ове врсте – нагласио је Јокић.

Како је прецизирао, од регистрованог 251 кривичног дјела, поступајући тужиоци су квалификовали 93 дјела као крађу – и од тог броја само једно кривично дјело нје расвијетљено.

– Као кривично дјело тешка крађа из члана 240 КЗЦГ су квалификована 143 догађаја од којих су расвијетљена 123 кривична дјела (или процентуално 86 одсто) – појаснио је Јокић.

Прецизирао је да је у посматраном периоду укупно поднесено 130 посебних извјештаја против 154 лица.

– Анализирајући структуру извршиоца наведених кривичних дјела њих 128 су повратници у вршењу поменутих кривичних дјела, а старосна структура је од млађих малољетних лица па до лица поодмакле старије доби – навео је Јокић у разговору за "Дан".

image

Материјална штета настала од крађа процијењена на 229.000 еура

-фото: UNSPLASH
Материјална штета 229.000 еура

Предмети које починиоци најчешће отуђују су мобилни телефони, разни алати, техничка роба, секундарне сировине, новац, златни и други накит.

– Током посматраног периода процијењена укупна материјална штета отуђених предмета је око 229.000,00 еура – казао је Јокић.

Као и годинама уназад, Јокић и ове године апелује на све оне који нијесу пријавили крађу да се јаве у ЦБ Подгорица, ради могућег проналаска раније отуђене ствари.

– Апелујемо на грађане који су оштећени отуђењем предмета, а нијесу то пријавили, да дођу у просторије ЦБ Подгорица, погледају пронађене отуђене предмете и евентуално их препознају како би им били враћени – поручује Јокић.

Нагласио је да су службеници ЦБ Подгорица током 2021. приликом извршења кривичних дјела крађа и тешка крађа лишили укупно 17 лица код којих су пронађени предмети који потичу из ових или других кривичних дјела.

– У другим случајевима остала кривична дјела су расвијетљена накнадно оперативним радом, активношћу других организационих јединица ЦБ Подгорица или у сарадњи са Форензичким центром – наводи Јокић.

Он је апеловао на грађане да уколико примијете сумњиво понашање било којег лица или било које сазнање које имају у вези са извршењем било којег кривичног дјела подијеле са службеницима Управе полиције.

– Како непосредно на терену у контакту са полицијским службеницима, тако и позивом на број 122 како би службеници ЦБ Подгорица благовремено поступили и спријечили извршење било ког кривичног дјела – истиче Јокић.

Станица којом руководи Јокић, осим Јединице за сузбијање крађа и тешких крађа, има и јединице у вези са моторним возилима, као и за сузбијање разбојништва и разбојничких крађа, те изнуда и уцјена. На нивоу Станице укупно су задужена 353 кривична дјела од којих је оперативним радом и сарадњом са другим организационим јединицама расвијетљено 325 што процентуално износи 91,5 одсто. Јокић је нагасио да су у 2020. забиљежена 24 разбојништва, а у прошлој години два мање, док је у 2020. почињено шест разбојничких крађа и у прошлој години двије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 12:07