Бојана Јокић / - јокић
22/09/2021 u 12:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јокић: Вијест о силовању младића на Конику нас је узнемирила, систем нема одговор на сексуално насиље

ЛГБТ Форум Прогрес ће, како истичу, активно пратити развој овог случаја и поступање свих појединачних институција које су укључене у процес – полиције, тужилаштва, судства, здравственог система и система социјалне заштите.

Вијест да се прије неколико дана на Конику догодило силовање осамнаестогодишњег младића од стране три године старијег А.К. нас је дубоко узнемирила. Чињеница да сексуално насиље не јењава, да систем нема ефикасан одговор на њега, блага казнена политика и сазнања да је повратника оваквих кривичних дјела све више нас додатно обесхрабрује, поручила је предсједница Управног одбора ЛГБТ Форума прогрес Бојана Јокић.

 - Очекујемо од надлежних институција да овом случају приступе са највећом могућом пажњом и да оштром казненом политиком пошаљу јасну поруку да се сексуално насиље неће толерисати. Једино примјеном оштре казнене политике и брзом реакцијом свих друштвених актера можемо да пружимо квалитетну заштиту жртвама насиља и радимо на превенцији оваквих кривичних дјела - нагласила је она.

ЛГБТ Форум Прогрес ће, како истичу,  активно пратити развој овог случаја и поступање свих појединачних институција које су укључене у процес – полиције, тужилаштва, судства, здравственог система и система социјалне заштите.

 - Посебно ћемо обратити пажњу на третман и поступање према жртви насиља, квалитет и обим пружене медицинске и психосоцијалне подршке, као и поступање у контексту обављања инфектолошких прегледа и заштите од полно преносивих инфекција. Обавеза и одговорност цјелокупног система, у оваквим случајевима, је да ангажује пуне капацитете и жртви насиља обезбиједи сву неопходну медицинску његу и приступ сервисима психолошке, психијатријске и социјалне подршке, са посебним обраћањем пажње на заштиту од ХИВ-а, хепатитиса и других полно преносивих инфекција - нагласила је Јокић.

Коначно, подсјећају да су ЛГБТ Форум Прогрес и ЛГБТИQ Социјални Центар, као и друге невладине организације, раније ове године Скупштини Црне Горе упутили предлоге за измјене и допуне Кривичног законика Црне Горе, у дијелу који се тиче пооштравања казни за сексуалне предаторе и силоватеље, али да Скупштина до данас није приступила озбиљној расправи и измјенама Кривичног законика.

- Стога позивамо све посланице и посланике да што скорије уваже апел шире јавности и пооштре казнену политику- напоменула је она.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:24