Blažo Joavnić / - DAN
05/02/2023 u 07:25 h
M.S.M.S.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jovaniću stan za ukidanje privremene mjere?

Podnosioci prijave tvrde da su službena lica omogućila Tomislavu Čelebiću da stekne višemilionsku korist i za taj iznos oštetila državu Crnu Goru i firmu "Drvoimpeks–Mervel" a.d.

Predstavnici "Drvoimpeksa–Mervel" a.d., nakon otkrivanja novih dokaza o djelovanju, kako kažu, kriminalne grupe bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, podnijeli su dopunu krivične prijave glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću. U krivičnoj prijavi se navodi da je Blažo Jovanić bez pravnog osnova ukinuo privremenu mjeru koju je donijela sudija Privrednog suda Dragica Sekulić i tako omogućio kompaniji "Čelebić" d.o.o. da nastavi s gradnjom nelegalnog objekta na zemljištu "Drvoimpeksa–Mervel" a.d. kod dvorca na Kruševcu u Podgorici. Osim Јovanića, krivična prijava podniјeta јe i protiv Milanke Otović, direktorice u Ministarstvu finansija Crne Gore, Zorana Pažina, tadašnjeg ministra pravde, i Dragana Šćepovića, sudije Osnovnog suda u Podgorici.

–Ova službena lica su protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja, nevršenjem službene dužnosti, protivpravno pribavili Tomislavu Čelebiću, vlasniku DOO "Čelebić" iz Podgorice, protivpravnu imovinsku korist od više miliona eura i za taj iznos oštetili državu Crnu Goru, kao i preduzeće AD "Drvoimpeks–Mervel" iz Podgorice za višemilionski iznos – piše u priјavi.

Napominju da se imovina vodila na AD "Drvoimpeks–Mervel" prije i nakon ukidanja privremene mjere i da je objekat izgrađen suprotno građevinskoj dozvoli, što je utvrđeno u nalazu inspektora za urbanizam Siniše Minića.

– Ukidajući privremenu mjeru, kompanija "Čelebić" d.o.o. je zauzvrat fiktivnim radnjama upisala stan od 57 m2 na Jovanićevog kuma Z.P. iz Tivta. Nakon hapšenja Jovanića, Z.P. otpočinje proceduru prodaje stana ili samo promjenu depozitara na Lj.Đ., advokaticu iz Podgorice, suprugu advokata P.Đ., koji zastupa Blaža Jovanića, iako na čitavoj zgradi postoje zabilježbe spora – navodi se u prijavi koju nam јe dostavio Veljko Asanović.

"Čelebić": Svu dokumentaciju dostavićemo nadležnima

Iz kompanije "Čelebić" saopštili su nam da nijesu upoznati da je podnijeta krivična prijava u predmetnom slučaju.

– Sve potrebne informacije i dokumentaciju prezentovaćemo nadležnim organima, ukoliko utvrde da postoji potreba za tim. Takođe, ne želimo ovim putem da komentarišemo postupak o kojem nijesmo obaviješteni zvaničnim putem – saopšteno nam je iz te kompanije.

Ni Jovanićevi pravni zastupnici nijesu željeli da komentarišu krivičnu prijavu, navodeći da nijesu upoznati da je tužilaštvo uopšte formiralo predmet. Kako su nam kazali u nezvaničnom razgovoru, krivičnu prijavu može podnijeti svako protiv svakoga, ali to ne znači da ona ima bilo kakav osnov.

Prema njegovim riјečima, sumnjaju u potplaćivanje državnih službenika.

– Da je potplaćivanje državnih službenika praksa kompanije "Čelebić" d.o.o. dokazuje to što u istoj zgradi stan ima i Milutin Simović, bivši ministar poljoprivrede, a sumnja se da ga јe dobio takođe iz posla s kompanijom "Čelebić" za izdavanje državnog zemljišta po manjoj cijeni radi sadnje maslina na Primorju. Simptomatično je da se u istoј zgradi nalazi i stan Miomira Mugoše, bivšeg gradonačelnika Podgorice, pa osnovano sumnjamo da je i on učestvovao u malverzacijama sa zemljištem. Predmetno zemljište nesporno јe vlasništvo "Drvoimpeksa–Mervel" a.d., a zbog raznih pravnih mahinacija i potplaćivanja državnih službenika, od katastra do sudova u Podgorici i Nikšiću, podneseno јe više krivičnih prijava. Јoš uvijek se vodi sudski postupak, za koji se nadamo da će uskoro biti riješen u našu korist, jer sve što smo do sada tvrdili ispostavilo se da je istina. Nažalost, višemilionsku odštetu će da plati država, dok će stanovi u toj zgradi pripasti našoj kompaniji jer se radi o nesavjesnim graditeljima, ali i kupcima koji jasno imaju uvid kroz zabilježbu spora – tvrde podnosioci prijave i pozivaјu Specijalno državno tužilaštvo da podigne optužnicu protiv pomenutih lica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 15:03