са састанка са НВО / - са састанка са НВО
25/03/2022 u 15:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јовановић: Увести међународне стандарде, насиље у породици третирати као кривично дјело

- Државно тужилаштво истакло је неопходност предузимања таквих конкретних корака и ја се надам да ћемо имати подршку невладиног сектора у што скоријој реализацији тог циља - истакла је она

Вршитељка дужности Врховне државне тужитељке Маја Јовановић са сарадницима разговарала је у Подгорици са представницима невладиних организација које се баве  проблемом насиља у породици.

Састанак је организован с циљем унапређења међусобне сарадње.

Представници невладиних организација имали су прилику да државним тужиоцима укажу на конкретне проблеме који се јављају у пракси када је ријеч о предметима насиља у породици. Државни тужиоци истовремено су имали прилику да објасне због чега у одређеним ситуацијама реакција државног тужилаштва изостаје.

 - Морам да напоменем да је Државно тужилаштво орган гоњења учинилаца кривичних дјела, што нажалост у конкретним случајевима породичног насиља значи да Државно тужилаштво не може превентивно да дјелује -  истакла је в.д. ВДТ-а.

Јовановић је такође напоменула да то не значи да државна тужилаштва не треба да поступају са повећаним сензибилитетом у случајевима породичног насиља на шта је, приликом недавног састанка, скренула посебну пажњу свим руководиоцима државних тужилаштава.

Она је истовремено подсјетила на раније ставове државнотужилачке организације о потреби што хитнијег усаглашавања црногорског законодавства са међународним стандардима према којима се сваки облик насиља у породици третира као кривично дјело.

 - Државно тужилаштво истакло је неопходност предузимања таквих конкретних корака и ја се надам да ћемо имати подршку невладиног сектора у што скоријој реализацији тог циља, како бисмо удружено дошли до најбољег законодавног оквира који ће обезбиједити да жртве породичног насиља истински имају институционалну подршку и заштиту - поручила је Јовановић.

Представници невладиних оргаснизација сагласиле су се да организација састанка представља охрабрење и да ће допринијети унапређењу будуће сарадње.

Поред в.д. ВДТ-а у име Државног тужилаштва састанку су присуствовали - руководитељка Вишег државног тужилаштва у Подгорици Лепа Меденица, руководилац ОДТ Бар Радован Ђуришић, замјеник руководиоца ОДТ Подгорица Армин Селмановић, државна тужитељка ОДТ Подгорица Јелена Протић, која је и чланица Оперативног тима за борбу против породичног насиља и насиља над женама као и Маја Распоповић, државна секретарка Врховног државног тужилаштва.

Састанку су присуствовали представници девет невладиних организација -  СОС телефон за жене и дјецу жртве насиља Никшић, Сигурна женска кућа, СОС телефон за жене и дјецу жртве насиља Подгорица, Центар за женска права, Центар за ромске иницијативе, Удружење Родитељи, Црногорски женски лоби, НВО Систем и  Икре.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:03