Miroje Jovanović- fotro: Željka Bojanić / - MIROJE JOVANOVIć- FOTRO: ŽELJKA BOJANIć
16/06/2023 u 17:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jovanović: Za presudu sam saznao iz medija, razloge znaju sudije i novinari

Istakao je da će zadržati pravo da se o odluci Apelacionog suda detaljnije izjasni kada mu se odluka dostavi

Iz medija sam saznao za presudu Apelacionog suda da se Milu Božoviću odbije žalba na rješenja Višeg suda o produženju pritvora, kazao je za Portal RTCG njegov advokat Miroje Jovanović. Istakao je da za razloge Apelacionog suda Crne Gore znaju sudije i novinari.

- Mogu da konstatujem da sam o odluci Apelacionog suda saznao iz medija. Vijest je misteriozno „procurela“ u medije u 15 časova, na kraju radnog vremena, i odbrana spornu odluku neće vidjeti prije ponedjeljka ujutru. Dakle, za razloge Apelacionog suda Crne Gore znaju sudije i novinari - kazao je Jovanović. 

Istakao je da kao advokati mogu da nagađaju i pretpostavljaju koji su razlozi za to.

- Jedan je siguran – nezabilježen pritisak na sudsko vijeće koji je vođen putem medija. Dužan sam da nepomenem da je Milo Božović u produženom, nepravosnažnom pritvoru proveo 35 dana, budući da je prva odluka o produženju donijeta 12. maja 2023. godine. Ako su tačni medijski navodi o odluci Apelacionog suda, onda se u Crnoj Gori prvi put desilo da je sudskom odlukom utvrđeno kumstvo dvije osobe - objasnio je Jovanović. 

Apelacioni sud odbio žalbe: Milo Božović ostaje u pritvoru


 

Istakao je da "još veći apsurd predstavlja činjenica da ćemo ovo, sudski utvrđeno, a nepostojeće kumstvo Mila Božovića i druge osobe iz postupka, kako je kazao, morati da „raskidamo“ pred Ustavnim sudom".

- Zbog pritiska koji u predmetu trpi i odbrana, ukazujem ponovo da su advokati gospodina Božovića uvijek reagovali na navodne dokaze koje su prepričavali pojedini mediji, a koji su odbrani nedostupni na osnovu odluke gospođe Mugoše - kazao je Jovanović. 

Istakao je da će zadržati pravo da se o odluci Apelacionog suda detaljnije izjasni kada mu se odluka dostavi. 

- Zabrinutim službenicima SDT-a koji se gnušaju nad komentarima koje odbrana daje na njihovo postupanje toplo preporučujem evropski standard postupanja advokata koji kaže: „Dužnost je advokata da klijenta brani i u sudnici i van nje ako je predmet dospio u medije. To više nije samo pravo advokata, već obaveza vezana za njegov položaj“. Zadržaću pravo da se o odluci Apelacionog suda detaljnije izjasnim kada nam se odluka dostavi (makar je tražio po redakcijama) - zaključio je Jovanović. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 01:17