Јовићевић / - IVAN PETROVIC-IPE
10/11/2021 u 10:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jовићевић: Упућене замолнице Британиjи и Шваjцарскоj у вези са Пандора папирима

Говорећи о случаjу Пандора папири у коjи су наводно умиjешани предсjедник државе Мило Ђукановић и његов син Блажо, Jовићевић jе казала да СДТ у предметима не препознаjе политичке званичнике

Специjална тужитељка Сања Jовићевић казала jе да садашња власт врши притисак на Специjално државно тужилаштво, али да они одолиjеваjу томе. Говорећи о случаjу Пандора папири у коjи су наводно умиjешани предсjедник државе Мило Ђукановић и његов син Блажо, Jовићевић jе истакла да jе тужилаштво путем међународне помоћи упутило замолнице правосудним органима Велике Британиjе и Шваjцарске и да очекуjе брзу реакциjу надлежних након што добиjу одговоре.

Jовићевић jе у емисиjи Линк на Радиjу и Телевизиjи Црне Горе казала да се од почетка године врше притисци на Специjално државно тужилаштво од стране одређених политичких структура.

- То jе покушано кроз измjене закона када су хтjели да укину Специjално државно тужилаштво. Сматрам да ми тим притисцима одолиjевамо, а Закон и Устав прописуjу да сви, па и политички чиниоци су у обавези да се суздржаваjу од коментарисања рада Тужилаштва, jер нико не смиjе да врши утицаj на нас као самосталан и независтан орган - казала jе Jовћевић.

На питање да ли жели да каже да садашња власт врши притисак на Специjално тужилаштво, Jовићевић jе казала - тако jе.

"Очекуjемо брзу реакциjу у случаjу Пандора папири"

Говорећи о случаjу Пандора папири у коjи су наводно умиjешани предсjедник државе Мило Ђукановић и његов син Блажо, Jовићевић jе казала да СДТ у предметима не препознаjе политичке званичнике.

“У сваком предмету гледамо поjединца као потенциjалног извршиоца кривичног дjела искjучиво у складу са доказима коjе прикупимо у предмету доносимо одлуке. Тако ће бити и у овом предмету - казала jе она.

Истакла jе да jе извиђаj у току.

“Прикупљена су обавjештења након чега jе тужилаштво путем међународне помоћи упутило замолнице правосудним органима Велике Британиjе и Шваjцарске. Кад добиjемо тражене податке очекуjем да ће колеге из надлежних државних органа поступити промптно коjи ће се дониjети у складу са подацима коjи нам пристигну - рекла jе Jовићевић.

Додала jе да очекуjе брзу реакциjу колега.

Истиче да jе броj специjалних тужилаца у складу са актима о систематизациjи.

“Међутим таj броj ниjе довољан у односу на броj предмета коjи су у раду, коjи су изузетно сложени и захтjевни. Они захтиjеваjу дзуготраjну анализу и исцрпан рад на тим предметима - казала jе она.

Као позитивно jе издвоjила што су три тужиоца у марту изабрана по систему напредовања.

- Ради се о кариjерним тужиоцима и то jе већ растеретило рад на тим предметима. Међутим, морам да нагласим да постоjи континуирани притисак коjи већ компликоване послове додатно усложњава - истакла jе она.

Без обзира на блокаду Тужилачког савjета СДТ остваруjе конкретне резултате, тврди Jовићевић.

- Али свакако се таj недостатак у раду Тужилачког савjета осjећа кроз свакодневне обавезе коjе ниjесмо у могућности да реализуjемо због неодржавања сjедница Тужилачког савjета - казала jе она.

Добра сарадња са полициjом, СДТ не кочи бобу против организованог криминала

Сарадња СДТ-а и специjалног полициjског одjељења и одjељења за организовани криминал и корупциjу jе одлична, истиче Jовићевић. Са осталим државним, органима такође.

- Заиста немамо никакве примjедбе, Полициjа извршава све наредбе СДТ-а и сваког тужиоца поjединачно. То што се у медиjима покушава пласирати да СДТ кочи одређене процесе, сматрамо одређеним политичким изjавама коjе пласираjу одговараjуће политичке структуре како би се позиционирали на политичкоj сцени, а заиста не бих овом приликом те изjаве коментарисала - казала jе специjална тужитељка.

Коментаришући изjаву потпредсjедника Владе Дритана Абазовића коjи jе казао да СДТ непоступањем спрjечава бнорбу против корупциjе и организованог криминала, Jовићевић jе одговорила да ниjе тако.

- Постоjе одређени предмети у коjима поступак дуже траjе, али мораjу се прикупити кредибилни, валидни докази, понекад и кроз поступак међународне сарадње и то су разлози због чега одређени поступци дуже траjу - казала jе она.

Jош ниjе дониjета одлука да ли jе Булатовић извршио самоубиство

Jош се не може рећи да ли jе високи функционер Лука Булатовић извршио самоубиство.

- Одређена су одговараjућа вjештачења, извршена jе обдукциjа тиjела и писани обдукциони записник jе приспио у Тужилаштво па ће се након анализе свих обдукционих записника и осталих прикупљених материjалних трагова и доказа и по опкончанбjу свих вjештачења дониjети одлука - казала jе Jовићевић.

Одлука о случаjу прислушкивања специjалниух тужилаца биће дониjета убрзо, казала jе Jовићевић и истакла да jе предмет под ознаком таjности и да не смиjе говорити о њему.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:46