/ - ILUSTRACIJA, SKRINšOT, ARHIVA, KOKAIN
04/09/2023 u 13:06 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jutarnji list: Otkrivamo tajne kurira kavačkog klana

Kavački klan imao je precizan cjenovnik prevoza droge. Jedan kilogram prevoza marihuane na relaciji Španija – Slovenija naplaćivao se 250 eura, navodi Jutarnji list

“Jugoslavija se raspala, ali nikad za kriminalce”, priča za Jutarnji list Robi, vodič 11-godišnjeg špringler španijela Naika, koji je u četvrtak ujutro već obavio pregled ljubljanske sudnice. Upravo je to mjesto suđenja jednoj od najozloglašenijih narko-bandi u jugoistočnoj Evropi, piše Juranji.hr. (Juarnji list).

Proces protiv Klemena Kadivca, vođe ogranka kavačkog klana u Sloveniji, prate spektakularne mjere osiguranja, u šta su se na licu mjesta uvjerili novinari hrvatskog medija. Kavčani, kao i škaljari, nose imena po naseljima Kotora u Crnoj Gori, a već su godinama na meti DEA-e, EUROPOL-a i svih policija u regiji, prenosi Nova.rs.

-Na prostranom sajamskom parkingu nalazi se natpis Okružni sud, ovih je dana sve prepuno policajaca u uniformama, a zgrada je ograđena metalnom ogradom. Do suđenja je ostalo još oko sat vremena. Čekamo izvan ograde. Robi pušta iz kaveza Naika, koji je odmah veselo pojurio ka nama i onjušio nas. Pred zgradu suda stiže tamni „BMW X5″ i parkira se tik uz ulaz. Policajac s bubom u uhu izlazi sa suvozačkog mjesta i otvara vrata. Sa zadnjeg sjedišta izlazi Tomaž Bromše, predsjednik sudskog vijeća. On je pod stalnom policijskom zaštitom. Dvojica policajaca u civilu su i u sudnici sve vrijeme tokom suđenja, kaže Damjana Žišt, novinarska mariborske Večeri koja prati crnu hroniku-piše Jutarnji list.

Novinari Jutarnjeg lista potom su prošli detaljni pregled identičan onom na aerodromu.

-Čekamo desetak minuta pa u sudnicu ulazimo u pratnji portparolke suda Mateje Jazbec i pravosudnih policajaca. Sudsko vijeće već je na mjestu, kao i optuženici koji su dovedeni pod jakim mjerama osiguranja iz zatvora. Rasprava se prati preko velikih ekrana. Fotoreporter Jutarnjeg lista dobio je pravo da nekoliko minuta uoči početka rasprave obavi snimanje. S lijeve i desne strane desetak je stražara koji nose pancirke. Obezbjeđenje sudije je u dnu sudnice, na hodniku je još nekoliko specijalaca. Optužene su doveli sa zadnje strane. Na stubištu je postavljen crni paravan. Na susjednoj zgradi prije ulaska uočili smo dvojicu snajperista- saopštio je pomenuti portal.

-Kad ih dovoze i odvoze, moramo zatvoriti vrata. Ma sve staje- rekao je konobar za Jutarnji list u kafiću i restoranu Paviljon nedaleko od zgrade u kojoj je sudnica i gdje će u pauzi ručati većina advokata.

Optuženima i policajcima donijeće hranu do sudnice. Tek kada se rasprava završi, središnju figuru ovog postupka, 33-godišnjeg kavčanina Klemena Kadivca, voze do zatvora u Celju.

U optužnici od 490 stranica specijalnog državnog tužilaštva Slovenije o ogranku kavačkog klana u toj zemlji, na njih čak 59 spominje se Hrvatska.

-Jedan od ključnih ljudi prema pisanju tamošnjih medija je Marko Skerbec, 32-godišnji hrvatski i slovenački državljanin iz Rijeke koji je nakon hapšenja Klemena Kadivca preuzeo vođstvo ogranka kavačkog klana iz Slovenije. Veliki dio droge, do tri kilograma marihuane dnevno i do pet-šest kilograma kokaina nedjeljno, od ukupno oko 800 kilograma što su dovezeni u Sloveniju, kao i desetine litara baze amfetamina završili su u Hrvatskoj, a novcem zarađenim prodajom droge kupovale su se i nekretnine u Hrvatskoj- navodi Jutarnji list.

Jedno od mjesta primopredaje bilo je parkiralište motela na istočnom ulazu u Zagreb, što je policija otkrila tajno prateći kurire, a jedan od njih, Hrvat Josip Skoko, pao je s pošiljkom droge prije ulaska u Hrvatsku, na graničnom prelazu Obrežje. To su samo dvije crtice iz spisa od 10-ak hiljada stranica koje se trenutno pretresaju na suđenju na kojem će tužilaštvo nastojati da dokaže da je ova kriminalna grupa odgovorna za krijumčarenje velikih količina droge na području Slovenije, Hrvatske, Italije, Španije Austrije, Njemačke i Holandije. Neki od optuženih već su u zatvorima u Njemačkoj i Austriji gdje im se sudilo zbog droge.

-Kavački klan imao je precizan cjenovnik prevoza droge. Jedan kilogram prevoza marihuane na relaciji Španija – Slovenija naplaćivao se 250 eura. Cijena prevoza kilograma kokaina na relaciji do Rijeke i Zagreba bila je 750 eura, za pola kilograma 450, a do Splita 900 eura, do Beča i Minhena po 1000 eura. Neke pošiljke droge nikad nisu stigle u Hrvatsku. Tako je 27. juna 2020. godine hrvatska policija uhapsila Josipa S., koji je u kriptiranoj komunikaciji imao nadimak Messi, s tri kilograma kokaina u „renaultu“. Droga je bila u posebno prerađenom prostoru. Nije znao da je za njegovu narudžbu bio „zadužen“ prikriveni policijski istražitelj i da je praćen od trenutka kad je preuzeo pakete s drogom pa sve do hrvatske granice. Protiv njega se vodi krivični postupak- objavio je Jutarnji list.

Kako dalje navode, za prevoz kokaina iz Njemačke kroz Sloveniju sa Zagrebom kao krajnjim odredištem, bio je zadužen D. Kožul, s nadimkom Dalmatinac.

Reporteri Jutarnjeg lista ponovo se osvrću na suđenje u Sloveniji.

.Upravo zbog spektakularnih mjera obezbjeđenja kolegica Damjana smatra da je ovo dosad najdramatičnije suđenje u Sloveniji. Ona je jedina imala priliku i razgovarati s Kadivcem u zatvoru nakon što joj je sudija Bromše odobrio posjetu. O tome kako je protekao susret i što joj je rekao mladić koji sjedi u prvom optuženičkom redu, kaže: „Klemena su u maju premjestili iz zatvora u Ljubljanu u Celje, a njegovog brata Blaža iz Celja u Ljubljani. Navodno su došle neke informacije da im je ugrožena sigurnost. Klemen mi se žalio da su ga totalno izolovali, da šeta sam, da ni s kim ne smije da priča, da mu stražar u ćeliju donosi šest vrsta hrane i onda on odlučuje što će mu se poslužiti. Šest činija supe, šest jabuka… Prije su zatvorenici mogli naručivati hranu izvan zatvora, ali otkad je Klemen u celjskom zatvoru, to više nije moguće. Žalio se da mu tokom noći stražari triput pale i gase svijetlo u ćeliji. piše Jutarnji list.

.Neću se slomiti, kako bi željeli neki iz tužilaštva i policije. Na sudu ćemo dokazati da su optužbe protiv mene potpuno neutemeljene.rekao je Kadivec reporterki Večeri, prenosi Jutarnji.hr.

Ona od slovenačke uprave nije dobila objašnjenje zbog čega je Kadivec pod takvim režimom osiguranja.

-Po mojim informacijama niko dosad u tamošnjim zatvorima nije bio pod takvim režimom osiguranja-rekla je Damjana.

-Kad je sudija Bromše odredio jednočasovnu pauzu, vidjeli smo kako braću Kadivec, ali i još neke optužene kako ih izvode iz sudnice s lisicama na rukama i lancima oko nogu-navodi se u tekstu.

Osim tajnim praćenjem, tužitelji su veliki dio dokaza prikupili iz komunikacije članova grupe preko kriptirane aplikacije Skaj, u kojoj je svako imao svoj nadimak. Osim njih, dosad se već nekoliko optuženih nagodilo s tužilaštvom, te će u petak svoj iskaz dati četvrti saradnik, koji je u međuvremenu dobio policijsku zaštitu.

Interesantno je i da, kada je riječ o vođi kavčana u Sloveniji, hrvatski Jutarnji list piše da je Klemen Kadivec imao lažni identitet na ime Marko Agbaba. rođen 1. decembra 1988. godine u Zagrebu s prebivalištem u Starom Slankamenu u Srbiji.

IZVOR: Jutarnji lis.hr.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 19:27