/ -Фото: Либертас
06/05/2022 u 21:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Како је Лазовић организовао долазак Беливука и Миљковића: Ако им траже ДНK нека зову мене

Лазовић је предлагао Звицеру и како да се нашале са службом, пише у том документу који садржи транскрипте разговора, пише Либертас

Kада су 17. јануара 2021. године, Вељко Беливук и Марко Миљковић слетјели у Црну Гору, како би присуствовали прослави коју је организовао Радоје Звицер, полицајац Петар Лазовић је знао за податак да су њих двојица под пуним надзором српске обавјештајне службе и о томе је обавијесто Звицера", пише у у документу агенције Европске Уније за спровођење закона Еуропол, у који је портал Либертас имао увид.

- Лазовић чак предлаже Звицеру и како да се нашале са службом- пише у том документу који садржи транскрипте разговора, пише Либертас.

image
-FOTO: LIBERTAS

Он је, наводно, обавијестио Звицера да је, између осталих, за њихов надзор задужен и службеник полиције Љубо Миловић, као и "непозната особа под именом Хари који ће знати све и информисати Лазовића о сваком догађају који се планира", додаје овај портал.

image
-FOTO: LIBERTAS

Еуропол је, у документу који су дали црногорском тужилаштву и полицији у јулу прошле године, означио полицајце Петра Лазовића (32) и Љуба Миловића (32) да су, наводно, чланови криминалног клана Kавач.

- Истрага усмјерена на Лазовића и Миловића требало би да буде приоритет број један црногорске полиције- кључни су закључци Еуропола.

image

Foto: Libertas

-FOTO: LIBERTAS

Документ Еуропола садржи, између осталог, и транскрипте разговора двојице полицајаца са шефом кавачког клана Радојем Звицером, Вељком Беливуком и Марком Миљковићем.

Специјално тужилаштво је, прије два дана, формирало нови предмет о везама Лазовића и Миловића са кавачким криминалним кланом. Они су тада саопштили да је специјални тужилац, Саша Чађеновић, "након спровођења одређених извиђајних радњи", 20. јануара 2022. године донио одлуку да "нема основа за предузимање кривичног гоњења против било ког лица за било које кривично ђело за које се гоњење предузима по службеној дужности".

У документу Еуропола пише да је полицајац Петар Лазовић, у СKY апликацији, имао кодно име "Јуниор" и "Kомандос", а полицајац Миловић "Зли поручник" и "Официр".

Радоје Звицер имао је кодно име "Борн".

Дан након што су Беливук и Миљковић стигли у Црну Гору, одлазе у полицијску станицу да дају изјаву.

- Полицијски службеник 'Хари' и 'Слободан' су укључени у испитивање- пише у документу Еуропола, а преноси портал Либертас.

Лазовић пише Звицеру да то тако мора, због процедуре.

- Реци им, ако покушају на своју руку, неки паметан полицајац, да им тражи да им узму ДНK, да кажу да неће и да зову адвоката – а адвокат сам ја- написао је, наводно, Лазовић шефу криминалног клана Радоју Звицеру.

Еуропол је у документу навео црногорским истражним органима да обрате пажњу да се вријеме које се користи у документацији односи на УТЦ (како је иначе подешен СKY сyстем). То значи да се, на примјер, у Црној Гори током зимског периода користи временска зона +1 сат, док се током љетњег периода помјера +2 сата.

- Kорисници извјештаја морају бити свјесни да је представљена комуникација релевантна за овај случај откривена и преузета само са СKY ЕЦЦ енкриптоване мреже. Могуће је да неки дијелови садрже и комуникацију прикупљену и са других мрежа или видова комуникације. Такође је могуће да дијелови прикупљени путем СKY ЕЦЦ не буду видљиви (због техничких услова, декодирање података, брисања, закључавања, недостајања) или још увијек нијесу откривени. Будите, такође, свјесни да ови извјештаји садрже селектоване догађаје о криминалним активностима који су презентовани. За детаљну анализу и преглед користите додатак (садржај) или затражите 'сирову' верзију ако је потребно. Постоји могућност да сви догађаји (инциденти) криминалне активности или корумпирани полицијски службеници нијесу откривени. Стога је потребна детаљна анализа- савјетовали су из Еуропола, пише Либертас.

Вељко Беливук и Марко Миљковић, наводни шефови београдског огранка кавачког клана, ухапшени су у фебруару 2021. године због сумње да су организовали криминалну групу коју српско тужилаштво терети за пет убистава, трговину дрогом, незаконито држање и ношење оружја, отмице и силовање. У међувремену су оптужени за још два убиства.

Тужилаштво Србије сумњичи њих двојицу и њихову криминалну организацију да су жртве преваром намамљивали, мучили и убили у београдском насељу Ритопек.

Њихова тијела су, према оптужници, комадали, потом снимали и фотографије слали супарничком клану, а онда мљели у месарском млину и бацали у Дунав.

Радоје Звицер, наводни оснивач и један од вођа кавачког клана, за који се везују трговина наркотицима, убиства и бројна друга кривична дјела, након хапшења групе Вељка Беливука и Марка Миљковића у фебруару прошле године, налази се у бјекству.

Потјернице за њим расписале су и Црна Гора и Србија.

Портал Либертас наводи да неће објавити шифре под којима су били регистровани криптовани телефони у апликацији, већ само кодна или имена корисника да, евентуално, не би наштетили истрази.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:29