/ Са избора Милановића на Цетињу - тужилаштво
18/06/2021 u 10:49 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Калкулације приликом избора руководилаца основних тужилаштава – пропали планови у Подгорици, па изабран на Цетињу

Руководилац подгоричког ОДТ није изабран јер кандидат Никола Боричић није могао доћи на интервју, Душко Милановић, фаворит на то мјесто, у последњем моменту именован на Цетињу

Усвајање новог закона о тужилаштву убрзало је избор руководилаца државних тужилаштава, будући да је утврђено да ће ступањем на снагу овог акта бити обустављен избор оних који до тог дана, односно до 11. јуна нијесу изабрани. Тако је последњег дана пред ступање на снагу новог закона изабран вршилац дужности врховног државног тужиоца Дражен Бурић, али и шеф Основног државног тужилаштва у Цетињу Душко Милановић. Интересантно је да је Милановић био фаворит за руководиоца Основног државног тужилаштва у Подгорици, а пошто, случајно или не, поступак тог избора није могао бити обављен до ступања на снагу новог закона о тужилаштву, у последњи час, Милановић је именован за шефа на Цетињу.

Руководилац Основног државног тужилаштва у Подгорици, који је према незваничним информацијама требало да буде управо Милановић, није именован, односно његов избор је обустављен. Ова два поступка пратио је низ "случајности" које ипак нијесу ни сумњиве Тужилачком савјету који бира тужиоце.

Тако се за шефа подгоричког Основног државног тужилаштва, поред Милановића и осталих, пријавио и Никола Боричић, који је тренутно вршилац дужности те функције. Већ од закључења огласа спекулисало се да ће то мјесто припасти Милановићу. Прије скоро два мјесеца одржана је сједница Тужилачког савјета на којој је требало да се обави интервју са кандидатима који су се пријавили за руководица ОДТ у Подгорици. Међутим, та тачка дневног реда је одложена, будући да је Боричић од тада, па све до 11. јуна, до када је избор могао бити обављен, био спријечен да се, због вируса корона, појави на сједници, а своје одсуство је оправдао. Боричић је у јавности више пута окарактерисан као пријатељ досадашњег врховног државног тужиоца Ивице Станковића и његове породице. Како није могао да дође не интервју да би се избор обавио, он је остао на мјесту вршиоца дужности ОДТ у Подгорици, односно на челу те институције.

Дан пред ступање на снагу новог закона заказана је ванредна сједница Тужилачког савјета на којој је фаворит за подгоричко тужилаштво изабран у цетињско, гдје је такође био предао кандидатуру. Интересантно и у овом случају јесте да су двије кандидаткиње које су конкурисале за мјесто руководиоца у Цетињу повукле кандидатуру, иако су претходно, према сазнањима "Дана" слале ургенцију тадашњем в.д. у ВДТ-а Станковића да се убрза поступак избора како не би био обустављен због ступања на снагу нових законских прописа. Тако је олакшан избор Милановића.

Из Тужиалчког савјета "Дану" су појаснили зашто је дошло до обуставе поступка избора руководиоца ОДТ у Подгорици.

– До избора руководиоца Основног државног тужилаштва у Подгорици није дошло из објективних разлога, односно због немогућности да се кандидат Никола Боричић одазове позиву на интервју до 11.6. 2021.године, након чега је ступио на снагу Закон о измјенама и допунама Закона о државном тужилаштву којим је прописано да "започети поступци избора руководилаца државних тужилаштава и државних тужилаца који су покренути, а нијесу окончани до ступања на снагу овог закона, обуставиће се по сили овог закона" – саопштила је Маријана Чворовић, самостална савјетница Тужилачког савјета.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:18