/ ILUSTRACIJA FOTO: VLADA CG
02/10/2022 u 12:44 h
Željka Bojanić, Žana BojanićŽeljka Bojanić, Žana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kamion sa cigaretama nestao pred planirano uništenje?

SDT u saradnji sa više nadležnih organa, zbog sumnje da je formirana kriminalna grupa koja se bavi zloupotrebom službenog položaja i krijumčarenje cigareta, odlučilo je da prati njihove aktivnosti

Nadležni organi istražuju sumnju da je od dva kamiona, koja su prevozila cigarete za uništavanje, jedan nestao neposredno pred zakazano paljenje istih, saznaje nezvanično portal Dan od izvora bliskog istrazi i Upravi prihoda i carina. Kako nam je rečeno, niko od članova Komsije za uništavanje nije uhapšen, već su svi tokom procedure davali izjave i saznanja.

image
ILUSTRACIJA FOTO: VLADA CG

Podsjećamo, u Nikšiću je sinoć sprovedena akcija Specijalnog tužilaštva na planu zaustavljanja krijumčarenja cigareta, u okviru koje je, prema nezvaničnim informacijama, saslušano je nekoliko osoba. Kako nam je nezavnično rečeno iz Uprave prihoda i carina, direktor Rade Milošević sinoć je bio pozvan, kao starješina ogranka, da dostavi dokumnetaciju koja se tiče oduzetih i uništenih cigareta i obavljen je informativni razgovor. On nije lišen slobode.

Saslušan Milošević: Dostavio traženu dokumentaciju o cigaretama

Milošević je, prema nezvaničnim informacijama, govori nadležnima kako se u UPC odvijao postupak čuvanja i spaljivanja oduzetih cigareta iz Slobodne zone Luke Bar. 

Kako je nezvanično rečeno za Dan portal, krijumčarenje je realizovano prilikom uništavanja cigareta nedavno u Nikšiću. Osumnjičenima se stavlja na teret stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i krijumčarenje cigareta. Specijalno državno tužilaštvo sumnja da nije spaljena planirana količina cigareta.

Milošević: Pokušavaju da nam imputiraju da se bavimo švercom, vodi se hibridni rat protiv članova Vlade

Polovinom ove godine objavljeno je da je Uprava prihoda i carina organizovala u nikšićkoj privatnoj fabrici "Javorak“ paljenje veće količine zaplijenjenih cigareta pred komisijom koju je imenovao Milošević. Šleper je ušao u krug fabrike, a onda je obavljeno spaljivanje cigareta koje je svojevremeno uvezla jedna špediterska firma iz Bara.

Sve je, kako je navedeno, izvedeno bez znanja Uprave policije, koja je u prethodnom periodu prisustvovala uništavanju cigareta. 

Kako je saopšteno sinoć, Specijalno državno tužilaštvo u saradnji sa više nadležnih organa, zbog sumnje da je formirana organizovana kriminalna grupa koja se bavi zloupotrebom službenog položaja i krijumčarenje cigareta, odlučilo je da prati njihove aktivnosti. Acija je sprovedena na više lokacija u Nikšiću. 

Tokom nedavnog spaljivanja zaplijenjenih cigareta, koje je bilo održano u Nikšiću, i posjete barske luke, direktor Uprave prihoda i carina Rade Miloše tom prilikom je ocijenio je da je ovo dio robe koja se uništava, te da će se u narednim danima uništiti šest hiljada kartona.

- Prostim jezikom uništiće se roba vrijedna tri miliona eura na tržištu, a u nabavci blizu milion. Ovo govori da je naša borba dobra i efikasna. Mi smo se odredili za ovaj model, da se ne opterećujemo samo da li će neko ili neće biti uhapšen. Mi smo se odlučili da uzimamo robu i da direktno štetimo budžet kriminalnih grupa. Imaćemo pres konferenciju gdje ćemo reći šta je urađeno za ovih 30 godina i šta je uradila ova vlada, a šta ostali...Želimo javno da se organizuje da se unište cigarete i da vide svi koji žele. Treba da se unište da ih neko ne bi ukrao i da ponovo ne dođe do šverca. Ova tri kontejnera su njih koštala blizu tri miliona eura. Roba je stigla brodskim putem, a pokušalo je da se tranzitom prebaci dos rbije, pa to nije uspjelo, pa je vraćena i pokušno opet da se vrati na brod. Firam je ponudila da se u korist države odrekne ove robe. To je jedna ozbiljna grupa. To je najveća zaplijena u Evropi, a mi smod anas zaplijenili 5.000 cigareta- naveo je tada Milošević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. novembar 2022 18:39