Слободан Кашћелан / Дан
06/02/2022 u 14:24 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кашћелан осумњичен да је одређивао кога од чланова ривалске групе треба убити: Сумњао да га прати Станишић?

Кашћелан се терети да је себи одредио задатак да планира извршење кривичних дјела, даје упутства и наредбе члановима криминалне организације, обезбјеђује материјална средства за извршење кривичних дјела и учествује у њиховом извршењу

Из међусобне комуникације осумњичених за чланство у групи одговорној за тешко убиство Николе Станишића у августу 2020. произилази основана сумња да је он одређен као једна од мета из разлога што је Слободан Кашћелан, који се сумњичи да је организовао ту ликвидацију, сматрао да га Станишић прати. То се наводи у последњој одлуци Апелационог суда о продужењу притвора тројици осумњичених у овом предмету. Према оптужници, Кашћелан је одређивао кога од припадника ривалских криминалних кланова треба убити.

Специјално државно тужилаштво терети Кашћелана, који слови за једног од вођа "кавачког клана", и још 13 особа за стварање криминалне организације и тешко убиство Станишића у ноћи између 2. и 3. августа 2020. године. Како пише у оптужници, Кашћелан је током 2020. године са засад непознатим лицем формирао криминалну организацију чији чланови су постали Радоје Звицер, Драган Кнежевић, Милош Радоњић, Срђан Јуришевић, Радоје Живковић, Владимир Вучковић, Здравко Перуновић, Милан Вујотић, Александар Драгићевић, Зоран Кажић, Милан Кнежевић, Дарко Прелевић и Крсто Марош.

Кажић се терети да је припремао осматрачнице

Прелевић је основано сумњив да је као члан организације прихватио да прикупља податке о кретању службеника полиције. Како се даље наводи у оптужници, Кажићев задатак је био да осматра кретање припадника ривалских криминалних организација и лица која треба лишити живота, те да дојављује када су лица која треба лишити живота кренула према мјесту на којем треба извршити кривично дјело.

– Прихватио је да ставља на располагање своју непокретну имовину из које би други припадници криминалне организације вршили осматрање објеката у којима станују припадници супротстављених криминалних организација, припрема скровишта за осматрање лица која треба лишити живота, извиђа терен и мјеста на којима ће вршити испитивања –мучења припадника ривалских криминалних кланова – пише у оптужници.

Кашћелан се терети да је себи одредио задатак да планира извршење кривичних дјела, даје упутства и наредбе члановима криминалне организације, обезбјеђује материјална средства за извршење кривичних дјела и учествује у њиховом извршењу. Звицер се терети да је прихватио да преноси упутства и наребе између организатора криминалне организације и њених припадника, да прикупља податке о кретању лица које треба убити, обезбјеђује електронска средства за надзор лица и одређује мјесто извршења кривичних дјела због којих је криминална организација формирана.

– На терет му се ставља да је прихватио да одређује начин на који ће се кривично дјело извршити, да одређује на који начин ће се уклонити трагови извршеног кривичног дјела, која ће се средства користити при томе, да врбује лица за припаднике криминалне организације, прикупља податке о кретању службеника полиције и да врши друге радње које су одређене од стране организатора криминалне организације – прецизирано је у оптужници.

Како се основано сумња, Живковићев задатак био је да обезбјеђује оружје и предмете за извршење кривичног дјела, да даје савјете о начину опхођења припадника криминалне организације – непосредних извршилаца кривичних дјела у припремама за извршење кривичних дјела и након извршеног кривичног дјела. Вујотић је, према наводима оптужнице, прихватио да набавља возила која ће се користити за извршење кривичних дјела, те да предлаже најбољу локацију и начин за извршење дјела, као и да планира мучење припадника ривалских криминалних организација ради добијања информација од значаја.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:39