petar ivanovic / -IVAN PETROVIC-IPE
14/05/2021 u 19:20 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Катнић: Ивановић oсумњичен, чека се скидање имунитета

Врло брзо ћемо одлучивати о тим захтјевима, али по редоследу којим су примљени у скупштинску писарницу, казао је предсjедник Административног одбора Милун Зоговић

Посланик Демократске партиjе социjалиста и бивши министар пољопривреде Петар Ивановић, који је саслушан у оквиру истраге о неправилностима приликом расподјеле и трошења новца од пољопривредног кредита из Абу Даби фонда, предмет je истраге Специјалног тужилаштва. Главни специјални тужилац Миливоје Катнић казао је за „Дан” да против Ивановића постоји основана сумња да је извршио кривично дјело за које га сумњиче и да је Специјално тужилаштво упутило захтјев Скупштини Црне Горе за скидање имунитета том посланику ДПС-а и да чекају одговор.

Ивановић jе раниjе саслушан, али у своjству грађанина.

Предсједник Административног одбора Скупштине Милун Зоговић казао је да је захтјев за скидање имунитета стигао и да ће убрзо бити и разматран.

– Пристигло је више захтјева за скидање имунитета политичарима, међу којима је и тај. Врло брзо ћемо о њима одлучивати, али то ћемо радити по редоследу којим су примљени у скупштинску писарницу – рекао је Зоговић за наш лист.

У оквиру поменуте истраге привођени су и бивши директор Инвестиционо-развоjног фонда (ИРФ) Зоран Вукчевић, бивши министар пољопривреде Будимир Мугоша и процјенитељ Милан Аџић.

Како су тада пренијели медији, Мугоша је изразио спремност да сарађуjе са надлежним органима и помогне им у расвјетљавању и утврђивању пуне истине о начину коришћења средстава из Абу Даби фонда.

За Ивановића нема ништа незаконито

Ивановић тврди да није урадио ништа незаконито у вези са кредитом из Абу Даби фонда. Коментаришући оптужбе да jе министарство на чијем је челу био преузело посао незаконито, да су средства трошена ненамjенски и да ће држава платити дугове, он jе рекао да су почетни услови кредита били другачиjи и много лошиjи него коначни. Навео jе да jе краjњи рок враћања кредита 2032. година, да је свих шест кредита коjе jе он потписао обезбиjеђени колатералом и да је држава заштићена.

Рекао је да не зна зашто је тражено да му се скине имунитет, те да jе дао изjаву Специjалном државном тужилаштву, коjе ће, како је навео, морати да докаже своjе тврдње.

Ивановић и Вукчевић се сумњиче да су 2015. године уговорили спорни посао са представницима Абу Даби фонда.

Специjално тужилаштво сада испитуjе да ли jе било незаконитих радњи приликом додjеле и реализациjе кредита у износу од 50 милиона америчких долара, коjи jе Министарство пољопривреде и руралног развоjа Црне Горе приjе четири године узело из Абу Даби фонда како би подстакли развоj пољопривреде на сjеверу Црне Горе.

Истрага jе покренута у вези са подjелом диjела тог новца у износу од 23 милиона долара, коjе jе Министарство пољопривреде подиjелило за девет црногорских фирми. Сумња се да су неке од њих, супротно уговору, новац из повољних кредита за коjе гарантуjе држава искористиле за неке друге намjене.

Услови кредита из арапског фонда на папиру су веома повољни, са каматном стопом од 2,5 одсто, греjс периодом од четири године и роком отплате 17 година. Фирме су биле у обавези да поднесу приjаву са детаљно разрађеним проjектом и планом о трошењу новца.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 18:12