/ - фото: СПЕЦИЈАЛНО ТУЖИЛАШТВО/ПРЕЗЕНТАЦИЈА -Телеграф
27/11/2021 u 11:02 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Катнић процесуирао 105 "шкаљараца" и 140 "кавчана"

Специјално тужилаштво је до сада подигло за кривична дјела организованог криминала 73 оптужнице против 532 физичка лица и 31 правног лица

Борба против организованог криминала изискује напоре надлежних органа, а до сада је Специјално државно тужилаштво, на челу са главним специјалним држвним тужиоцем Миливојем Катнићем, за кривична дјела организованог криминала подигло укупно 73 оптужнице против 532 физичка лица и 31 правног лица.

На удару СДТ-а нашли су се и криминални ривали, „кавачки“ и „шкаљарски“ клан. Како је недавно презентовано из Специјалног тужилаштва, само у четири предмета расвијетљено је: тешко убиство, два убиства и отмица, спријечено је убиство четири особе, а спријечена су и убиства више полицијских службеника Специјалног полицијског одјељења и Сектора за борбу против организованог криминала. Такође, заплијењено је и 100 килограма опојне дроге.

(ФОТО) СДТ: Процесуирано 12 особа због сумње да су створили криминалну организацију

У борби против дјеловања “шкаљараца” и “кавчана” предмет процесуирања СДТ-а било је 245 особа. У односу на 177 особа, подигнуто је 13 оптужница против 83 лица који су припадници “шкаљарског клана” и подигнуто је 14 оптужница против 94 лицакоји су припадници “кавачког клана”.

Према евиденцији СДТ-а, број чланова “шкаљарског” клана на чијем је челу према подацима истраге Јован Вукотић је 105, док криминална организација “кавачког” клана чији су наводи лидери Радоје Звицер и Слободан Кашћелан броји 140 особа.

image
- фото: СПЕЦИЈАЛНО ТУЖИЛАШТВО/ПРЕЗЕНТАЦИЈА

- Донијето је шест наредби о спровођењу истраге против 22 лица који су припадници “шкаљарског клана”. Донијето је шест наредби о спровођењу истраге против 46 лица који су припадници “кавачког клана” – навели суи з Специјалног тужилаштва.

Поред тога, од 01. новембра 2020. годин до 18. фебруара 2021. године  Специјално државно тужилаштво донијело је 14 наредби о спроводјењу истраге против 90 физичких и три правна лица. 

Крунић: Представницима законодавне и извршне власти, и криминалцима сметају резултати СДТ-а

- За кривична дјела организованог криминала донијето је осам наредби о спровођењу истраге против 55 особа, за кривична дјела високе корупције донијето је шест наредби о спровођењу истраге против 34 физичка и три правна лица, као и једно проширење истраге за друга кривична дјела- подацо су СДТ-а за наведени период.

Такође, за исти период, тужилаштво је подигло 10 оптужница и један оптужни предлог против 91 физичког и 23 правна лица.

- За кривична дјела организованог криминала подигнуто је седам оптужница против 51 лица, за кривична дјела високе корупције подигнуте су три оптужнице (од тога један оптужни предлог) против 40 физичких и 23 правна лица- појашњено је из Специјалног тужилаштва.

Криминалци планирали да убију 15 припадника СПО

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:22