Миливоје Катнић / Портал Дан
15/02/2022 u 10:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Катнић: Уколико ме Тужилачки савјет пошаље у пензију, то ће бити дискриминација

Уколико Тужилачки савјет буде данас разматрао његов статус, Катнић тражи да се из одлучивања изузму чланови Синиша Газивода и Стево Мук

Уколико дође до тога да Тужилачки савјет констатује престанак мог мандата, као главног специјалног тужиоца, на основу испуњења услова за пензију због бенефицираног радног стажа, недвосмислено ћу бити жртва дискриминације по основу година, казао је главни специјални тужилац Миливоје Катнић, навео је у писму упућеном предсједници в.д. врховног државног тужиоца Маји Јовановић.

Уколико Тужилачки савјет буде данас разматрао његов статус, Катнић тражи да се из одлучивања изузму чланови Синиша Газивода и Стево Мук.

Подсјећамо, нова сједница Тужилачког савјета биће одржана данас у Подгорици, а најављивана је могућност да савјет данас расправља о пензионисању главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића. Сједница почиње у 11 часова. У Скупштини је 29.децембра 2021. године изабрано пет нових чланова ТС-а из реда угледних правника и НВО сектора. За нове чланове ТС-а из реда угледних правника изабрани су адвокати Синиша Газивода, Милош Вуксановић, Филип Јововић и Боривоје Ђукановић. Стево Мук из Института алтернатива изабран је за члана Тужилачког савјета из невладиног сектора.

Катнић је навео да је јуче, 14. фебруара, доставио детаљна обавјештења у вези његовог статуса у служби и стажа осигурања, а која представљају референтну вриједност, да ли је испунио услове за остваривање права на старосну пензију. Он је као главни специјални тужилац указао на незаконитости које би се могле спровести и које одређене особе намјеравају да спроведу у Црној Гори, под изговором реформе правосуђа.

“Без посебне намјере да штитим лични интерес (иако је и то оправдани циљ), желим заштити и интерес владавине права. Молим Вас, да кроз механизме које Вам даје функција коју обављате, предузмете одређене мјере, како би се спријечило даље урушавање”, наводи Катнић.

У Црној Гори су, подсјећа, током прошле године донијете измјене Закона о државном тужилаштву којим су измјењене одредбе о саставу Тужилачког савјета, услови за престанак тужилачке функције, избору вршиоца дужности Врховног државног тужиоца и друге.

“Измјене су ступиле на снагу, па их и ја, као и други, поштујем и примјењујем, али су оне донијете и због тога то наводим, супротно препорукама Венецијанске комисије која је више пута указивала на могућност политичког утицаја у случају примјене наведених измјена закона”, казао је Катнић.

Истиче да је циљ доношења закона о измјенама и допунама Закона о државном тужилаштву искључиво његова смјена, иницирана од стране оних против којих је, каже, покретао кривичне поступке због тешких кривичних дјела.

“Реформа правосуђа којом су законодавац и политичке партије покушавале да прикрију стварни мотив измјена закона није остварен, јер да јесте, не би се мијењале ове одредбе, веé бројне друге, како би се тужиоцима омогућио несметани рад у гоњењу учинилаца кривичних дјела”, наводи Катнић.

Подсјећа да је јавно износио аргументоване ставове о томе да су те измјене Закона о државном тужиластву усмјерене искључиво да би се извршила политизација државног тужилаштва и да би се створили услови да му се прекине мандат прије његовог истека.

Осим тога, додаје, поднијета је иницијатива Уставном суду за оцјену уставности закона о измјенама и допунама Закона о државном тужиластву, као и Закона о раду, али нажалост суд те иницијативе, и након осам мјесеци није размотрио.

“Стога, државни тужиоци (па и ја лично) су немоћни да покрену било који други поступак којим би се могла спријечити оваква насилна промјена па сам принуђен да Вам се на овај начин обратим као в.д. Врховне државне тужитељке. Нажалост, данас смо у ситуацији да је, противно мишљењу Венецијанске комисије, формиран нови Тужилачки савјет у којем већину чине угледни правници и који су изабрани простом већином у Скупштини Црне Горе”, казао је Катнић.

Главни специјални тужилац подсјећа да Тужилацки савјет данас има 11 чланова од чега су четири члана изабрана од стране Конференције тужилаца из реда државних тужилаца, четири су угледна правника адвоката и један представник НВО-а, те представник Министарства правде.

“Важно је напоменути да је један од истакнутих правника адвокат против кога је Специјално државно тужилаштво, а на чијем челу сам покретао и водио кривични поступак и чији ангажман у Тужилачком савјету је искључиво да би спровео освету због тог кривичног поступка према мени лично. Дакле, намјера наведеног члана Тузилачког савјета, да Тузилачки савјет констатује престанак мог мандата, јер сам наводно остварио услове за пензију. С тим циљем неподношљиво крши прописе предвиђене за спровођење процедура у вези констатовања испуњења услова за пензију, било ког тужиоца, па и мене као Главног специјалног тужиоца. Ово се ради спроводећи приватне активности у правцу обезбјеђења одређених доказа у том правцу”, казао је Катнић.

Уколико дође до овакве одлуке, Катнић истиче да Црна Гора засигурно иде путем дискриминације, повреде права на рад и повреде независности тужилачке функције, који пут је изабрала и Мађарска, али прије скоро десет година, а о чему је одлучивао Суд правде у Луксембугру, као и Европски суд за људска права у Стразбуру, а и Европска комисија је имала јасне ставове о томе.

“Основ по којем Тужилачки савјет намјерава да прекине мој мандат, као Главног специјалног тузиоца, и остваривање услова за одлазак у пензију, на основу бенефицираног радног стаза. Наиме, право на тзв.бенефицирани радни стаж (који стаж сам остварио због ранијих специфичних послова које сам обављао, и који важно је да Вам напомињем, није још увијек са сигурношћу утврђен), прописује се за запослене, односно лица која се баве или су се бавила нарочито напорним и ризичним занимањима и представља вид позитивне мјере законодавца према тој категорији лица, да уколико желе могу остварити право на старосну пензију, раније од осталих. Оваква позитивна мјера, односно право, не може истовремено представљати императивни основ за престанак радног односа или функције Главног специјалног тужиоца, раније него што је то случај са осталим запосленим, односно државним тужиоцима, којима се стаж осигурања рачуна сходно општим правилима”, истиче Катнић.

Дакле, како истиче, уколико дође до тога да Тужилачки савјет констатује престанак његовог мандата, као Главног специјалног тужиоца, на основу испуњења услова за пензију због бенефицираног радног стажа, недвосмислено ће, истиче Катнић, бити жртва дискриминације по основу година.

“Бићу нажалост лишен функције на основу мог права (права да раније остварим пензију), које ја не желим да искористим”, наводи Катнић.

Он истиче да се простим измјенама закона може утицати на кадровску политику тужилаштва, те да се тек тако може некоме скратити мандат, обесхрабрујуéе утиче на све дравне тузиоце, јер висе неéе моци непристрасно да одлуцују, веé éе одлуке доносити под утицајем политиèке вецине (данас једне, сјутра неке друге), како би осигурали несметано обављање своје функције.

“С тога, уважена в.д. Врховног државног тужиоца, госпожо Јовановић, молим Вас да све размотрите, изнесете пред Тузилачки савјет, кад за то дође вријеме, те да у складу са Пословником Тужилачког савјета, односно чланом 33 тог Пословника, Тужилачки савјет из одлучивања у вези мојих питања, изузме два члана Тузилачког савјета и то, господина Ивана Газиводу, о којим разлозима сам за изузеће већ говорио, те члана Тузилачког савјета, господина Света Мука, који је, а приликом јавне расправе, у вези нацрта тужилачких закона, на ријеци тада в.. Врховног државног тужиоца, Ивице Станковића, а које су оцртавале стварност да се измјене тих закона доносе искључиво ради моје елиминације изјавио, “па шта, ако је и лично, он то заслужује због тога што се не одазива на позиве Скупштине и скупштинских тијела и невладиних организација, а ако се и одазове, говори што је њему мило”. Тачно је да ја говорим што је мени мило, а што је истовремено и право, што радим и овог пута и на што сам поносан, али ови његови ставови су околности које изазивају сумњу у његову непристрасност”, наводи Катнић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:21