ОРУЖЈЕ, ИЛУСТРАЦИЈА / - FOTO: UNSPLASH
20/02/2022 u 13:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кавачки клан формирао у Италији криминалну групу?

Већ је поставила око 15 бомби у Фођи. Откривене су њихове везе с организованим криминалом на Балкану. Али то није први пут, тврде Италијани

Вељко Беливук, Жељко Ражнатовић Аркан и италијанска мафија. Смртоносна комбинација која се, на папиру, остварила, али не до краја и у реалности...,преноси  Kurir.rs/Republika.

Чињенице кажу: "кавачки клан", који су предводили Радоје Звицер и у Србији Вељко Беливук, формирао је у Италији криминалну групу заједно с мафијашима који су својевремено радили са Жељком Ражнатовићем. Како пишу италијански медији, они су формирали јаку групу чији је центар био у граду Фођа.

Ако кренемо редом, замјеник тужиоца у Фођи Антонио Ларонга, који је објавио књигу "Кварта мафија", изјавио је да је подрегија Гаргано у Пуљи нека врста балкона за Балкан - гдје се допремају наркотици и оружје из Црне Горе и Албаније. Није написао, али је из његових ријечи јасно, мислио је, у ствари, на "кавачки клан"...

ИПАК ГРЕШКА

Једина грешка коју је направио, кажу добро обавјештени извори Српског телеграфа, јесте то што је нову мафију на италијанском тлу означио као кварта мафију (четврта мафија) иако је она, практично, била пета по реду формирања. Али за кратко време покушала је да се пробије на сам врх мафијашке листе. Идеја је била да се пробије на прво или друго мјесто, које деценијама држе неприкосновена Коза ностра и Ндрангета.

- Вјероватно следећи упутства Звицера и Беливука, а располажући огромним количинама новца и кокаина, набављеног преко веза из Јужне Америке, ови мафијаши, иза којих су фактички стајале вође клана с Балкана, ушли су у рат с вођама италијанских гангова. Како би се тај рат завршио, нико не зна, с обзиром на то да је у међувремену "кавачки клан" сломљен захваљујући акцији српске полиције - објашњава саговорник из безбједносних структура добро упућен у сва збивања у овом дјелу Европе.

У суштини, каже он, у граду Фођа (и шире, наравно) оформљена је озбиљна мафијашка група, о којој су после низа експлозија почели да пишу и италијански медији. Назвали су је Кварта мафија и описали да она пркоси држави, најчешће експлозивом. Десетак експлозија бомби догодило се од почетка године у близини Фође у регији Пуља, објавиле су италијанске новине. Једина грешка, кажу извори, јесте у називу кварта пошто је ова мафија, према редослетку настанка, била квинта (пета).

- То је мафија о којој нисмо причали. После Коза ностре на Сицилији, те Каморе у Кампанији и Ндрангете у Калабрији, овде је јака мафија на сјеверу Пуље - пишу италијанске новине и додају да је ова организација успјела да се инфилтрира у администрацију и економско ткиво.

БОМБА ЗА БОМБОМ

Даље пишу о њиховим акцијама.

- Већ је поставила око 15 бомби у Фођи. Откривене су њихове везе с организованим криминалом на Балкану. Али то није први пут, они су сарађивали деведесетих година са Жељком Ражнатовићем Арканом, отад су одржали везе са Србијом, Црном Гором и БиХ - тврде Италијани.

Антонио Ларонга, замјеник тужиоца у Фођи, каже да мафија и даље користи ултранасилне методе: нападе, бомбе, убиства, а када је потребно, врше и друге насилне злочине.

- Тргују наркотицима, шверцују, баве се изнудом и стварају везе с организованим криминалом на Балкану. Они су нека врста балкона, терасе за Балкан: 100 наутичких миља обале је довољно да се искрцају наркотици и оружје из Црне Горе, Албаније и других земаља Балкана - испричао је за италијанске медије њихов извор.

Мирослав Бјеговић, стручњак за безбједност

Веза црногорске нарко-мафије и италијанске калабријске Ндрангете огледа се у строгој подјели посла и хијерархијској структури, како у одговорности за извршене задатке тако и у подјели прљавог профита. Под њиховом контролом је 80 одсто увоза кокаина из Колумбије и Бразила на простор ЕУ.

Дарко Обрадовић, Центар за стратешку сарадњу

Ништа није изненађујуће јер мафија функционише по принципу спојених судова. Оно што је важно јесте да не постоји организован криминал који није повезан с влашћу, али и с другим организованим криминалним групацијама јер се они помажу путем логистике, шема за прање новца, контаката, а често размењују и лица за једнократне употребе, такозване пуцаче или атентаторе. То, у преводу, значи да, уколико би италијанска мафија јурила неког у Србији, велика је шанса да би подизвођач или њихов помагач била нека група из српског подземља која има довољно јак ауторитет и која је позната у мафијашким круговима.

(Курир.рс/Република)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:06