/ - UNSPLASH, PIšTOLJ, ILUSTRACIJA
17/04/2023 u 17:20 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kavački klan planirao napade na sudije i tužioce u Sloveniji?

Slovenačko tužilaštvo podiglo je u novembru prošle godine optužnicu protiv 24 pripadnika tamošnje ćelije “kavačkog klana”

Na suđenju u Ljubljani u predmetu "Kavački klan" pročitana je službena zabilješka, u kojoj se navodi da su čelnici slovenačke ćelije crnogorskog klana u pritvoru skovali plan o zastrašivanju sudija, tužilaca i policije, te isplanirali postavljanje eksploziva na nekolilko lokacija u Ljubljani. Službena zabilješka je pročitana na suđenju prošle sedmice.

U Sloveniji počinje suđenje članovima Kavačkog klana

U pitanju je zabilješka nastala maja 2020. tokom  razgovora policije sa Igorom Mančićem o aktivnostima ovog klana. Mančić je likvidiran u januaru ove godine, kod Ljubljane na Viču, prenosi javlja Dnevnik.si, portal RTCG.

Kako prenosi slovenački portal dnevnik.si, Mančić je policiji  2020. ispričao da su čelnici ove organizacije planirali zastrašivanja i bombaške napade, ne bi li sppiječili dalji obračun policije i tužilaštva sa članovima kavačkog klana.

Suđenje "kavčanima" u Sloveniji: Advokat tražio da Sky poruke ne budu priznate kao dokaz

-On je policiji detaljno opisao i veze i ulogu ostalih pripadnika Kavačkog klana, kao i lični karakter osumnjičenog vođe Klemena Kadivca, za kojeg se navodi da je izuzetno moćan u nedozvoljenoj trgovini drogom. Kadivec je, kako se navodi, vodio računa o ilegalnoj trgovini drogom  iz pritvora, a dok je bio u pritvoru, skovao je plan da zaplaši sudije, tužioce i policiju kako se ne bi usudili da osude njega ili druge članove iz Kavačkog klana. U tu svrhu je navodno pokušao da dođe do eksploziva koji je trebalo da bude postavljen na raznim lokacijama u Ljubljani- navodi se u dokumentu koji je policija dostavila sudu.

Mančić je ubijen u januaru ove godine, a na njega je atentat pokušan i 2020. godine, kada je preživio jer je uzvratio hice.

Pred  policijom je optužio kavčane za teška djela. 

Između ostalog, rekao je da je navodno Klemen Kadivec prije tri godine naručio pokušaj ubistva i navodno organizovao ili naručio i ubistvo Danijela Božića i pokušaj ubistva Žarka Tešanovića u Ankaranu 2019.

Oni su navodno direktno učestvovali i u ubistvu Božića i drugih članova klana, među kojima su Klemnov brat Blaž Kadivec, Drejc Kovač i Marko Skerbec iz Hrvatske.

Podsjećamo, 24. januara počelo je suđenje slovenačkoj ćeliji kavačkog klana. 

Slovenačko tužilaštvo podiglo je u novembru prošle godine optužnicu protiv 24 pripadnika tamošnje ćelije “kavačkog klana”.

Tužilaštvo je optužnicu napisalo na više od 500 strana.

Istražitelji su još 2019. godine udarili na ćeliju “kavačkog klana”, optužujući tu kriminalnu grupu da je krijumčarila oko 800 kilograma kokaina i prala milione stečene švercom.

(Dnevnik.si)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 08:50