Далибор Каварић / Далибор Каварић - Далибор Каварић
09/09/2021 u 16:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Каварић о случају Вељовић: ВДТ да успостави уставни поредак

Он се освруно на данашњу одлуку Суда да бивши директор Управе полиције Веселин Вељовић неће ићи у затвор

Адвокат Далибор Каварић поручио је да, иако се 20 година бави пословима у правосуђу, није чуо за случај да је икада осумњичени пуштен након задржавања и да му од стране Суда није одређен притвор у случајевима када је задржавање одређено и притвор предложен према притворском основу; "утицај на свједоке" или притворском основу; "опасност од понављања дјела" .

Он се освруно на данашњу одлуку Суда да бивши директор Управе полиције Веселин Вељовић неће ићи у затвор и позвао да га неко од адвоката демантује уколико гријеши.

- Наиме, према становишту наше судске праксе, у овим стварима важио је принцип; да се код притворског основа; "утицај на свједоке", притвор може укинути само у случају када сви свједоци буду саслушани, јер постоји основана и рееална бојазан да ће осумњичени боравком на слободи утицати на свједоке. Посебно у овом случају када је осумњичени, савјетник Предсједника за безбиједност (уједно бивши претпостављени свједоцима) и на тај начин, јак ауторитет за свједоке, то је крајње реално и очекивано да неће губити вријеме и да ће до саслушања свједока исте ваљано обрадити у свом интересу - навео је Каварић на Фејсбуку.

Како је додао, када је у питању притворски основ; "опасност од понављања дјела", према становишту наше судске праксе, ради се о тзв. трајном притворском основу, ради кога притвор траје до окончања кривичнога поступка, што је потпуно логично јер је, истиче Каварић, осумњичени показао дуготрајну упорност да изврши дјело, ради чега је очекивано да ће када изађе из притвора дјело и поновити.

 - Доказ за ову су изјаве, радње и понашање самог осумњиченог Вељовића који је у свакој јавној прилици и излагању (задњи пут када је изашао из просторија за задржавање) у којим је, свим приликама, увијек јасно и недвосмислено исказао, одлучност, спремност, упорност, одсуство кајања и  намјеру да настави са вршењем најтежих кривичних дјела против државе, правосуђа и уставног система - додаје он.

Каварић позива Врховног државног тужиоца да законом прописаним ванредним правним средством успостави уставни поредак, путем контроле законитости, владавину права и заштиту националне безбиједности у конкретном случају, и да у складу са својим овлашћењима и дужностима, дјелује у правцу досљедне примјене Закона, у домену досадашње судске праксе у кривично процесним стварима.

 - У противном овај случај бити веома опасан преседан и изузетак који ће уједно постати и ново процесно правило; да нема кривичнога дјела и околности под којим притвор мора бити одређен, односно случајева у којим проитвор не може бити укинут.  Према овом случају, у будуће нико више неће морати да иде у притвор према притворском основу; "утицај на свједоке" или притворском основу; "опасност од понављања дјела"  већ ће моћи да са слободе, утиче на свједоке и да слободно понаваља кривична дјела - нагласио је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 17:08