/ Основни суд - фото: Портал Дан
26/05/2021 u 09:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Двије затворске казне: Средство извршења за принудно одузимање и предају дјетета

Поштовање одлуке суда од стране родитеља је од изузетне важности за правилан психо-физички развој дјетета, јер његова добробит мора бити њихов основни циљ

Пред Основним судом у Подгорици прошле године покренуто је 38 поступака ради предаје и одузимања дјетета и остваривања личног контакта дјетета са родитељем са којим не живи, док је у 2021. години, покренуто десет таквих поступака. До сада изречене двије казне затвора.

- Сходно позитивним правним прописима суд је дужан да заштити најбољи интерес дјетета у сваком поступку у којем се одлучује о његовим правима и интересима. Последњим измјенама Закона о извршењу и обезбјеђењу као ново средство извршења поред принудног одузимања и предаје дјетета и новчане казне, уведена је и казна затвора до три мјесеца. Код сложених породичних односа, законописац и поред образованог разума, нема лак задатак да досегне идеал хармоније различитости. У интересу дјетета је да има добре и тијесне везе са оба родитеља и редовне контакте са оним родитељем са којим не живе, а на шта овај суд интензивно указује родитељу коме је дијете повјерено на даљу бригу, чување и васпитање, као и оном родитељу са којим дијете не живи. Сврха сусрета и дружења је у томе да дијете сачува осјећај повезаности, прихваћености и припадности са родитељем са којим не живи, у чему морају учествовати оба родитеља, при чему је за постизање оваквог циља посебно одговорност на родитељу којем је дијете повјерено на даљу бригу, чување и васпитање- саопштила је судија портпарол Ивана Бецић.

Како је саопштено, у парничном поступку суд одлучује о томе којем ће родитељу повјерити дијете, а са којим родитељем и по којем моделу ће остваривати лични контакт. Наведено је да је поштовање одлуке суда од стране родитеља је од изузетне важности за правилан психо-физички развој дјетета, јер његова добробит мора бити њихов основни циљ.

- Када суд у току извршног поступка нађе да родитељ код кога дијете живи не поступа у најбољем интересу дјетета, приступа примјени законом предвиђених средстава извршења, при чему првенствено креће од новчане казне, као најблажег средства извршења, а у ситуацији када се не постигну резултати ни поред спровођења изречене новчане казне, суд приступа изрицању казне затвора. До сада, суд је изрекао двије казне затвора и то једну у трајању од 15 дана а једну у трајању од 30 дана. Односно средство извршења које предвиђа закон се у многоме показало дјелотворним, будући да и сама пријетња њеног изрицања доводи до резултата у извршном поступку- истакла је Бецић.

Ж.Б.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:35