Dr Nikola fatić / - Dan
23/03/2024 u 14:11 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

KCCG da plati vaskularnom hirurgu Nikoli Fatiću 11.500 eura

Viši sud u Podgorici, kao drugostepeni, presudio je da Klinički centar Crne Gore (KCCG) plati 11.536,40 eura vaskularnom hirurgu Nikoli Fatiću.

Viši sud je donio presudu na ime nadoknade troškova zbog onemogućavanja rada u nastavi Fatića na Medicinskom fakultetu, a zbog nezakonitog otkaza koji je vaskularni hirurg dobio kada je direktor KCCG bio dr Jevto Eraković.

Tu odluku donijelo je vijeće sastavljeno od sudija Sonje Drašković, predsjednica vijeća, i sudija Ane Bečanović i Milene Matović

- Viši sud je usvojio tužbeni zahtjev, pa se obavezuje tuženi da tužiocu na ime naknade štete zbog onemogućavanja angažovanja tužioca za saradnika u nastavi na medicinskom fakultetu u Podgorici u periodu od 4 studijske godine, 2018-19, 2019-20, 2020-2021 i 2021-22 godinu zbog donošenja nezakonitih rješenja o otkazu ugovora o radu isplati iznos od 11.536,40 eura sa pripadajućom zakonskom zateznom kamatom, počev od 05.06.2023. godine pa do konačne isplate, kao i iznos od 2.511,26 eura na ime zakonske zatezne kamate obračunate na iznos glavnog potraživanja od dospjelosti pa do 05.06.2023. godine, u roku od 8 dana po pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja - navodi se u obrazloženju presude.

Doktoru 32.000 eura zbog nezakonitog otkaza

Takođe, sud je donio odluku da KCCG Fatiću naknadi troškove postupka u iznosu od 900 eura, "u roku od 8 dana, po pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja".

- Tužilac blagovremeno pobija prvostepenu presudu u dijelu odluke o troškovima postupka iz svih zakonskih razloga, navodeći da prvostepeni sud nije pravilno primijenio materijalno pravo, kada mu nije dosudio troškove na ime odsustva iz kancelarije, dnevnice i troškove za korišćenje sopstvenog automobila. Predložio je da ovaj sud, kao drugostepeni, preinači odluku o troškovima i obaveže tuženu da mu naknadi sve opredijeljene troškove u smislu člana 5 i 6 i tarifnog broja 16 Advokatske tarife - navodi se u prsudi. 

KCCG da plati 32.000 eura zbog nezakonitog otkaza vaskularnom hirurgu Nikoli Fatiću

Kakos e dodaje, KCCG nije dostavio odgovor na žalbu tužioca.

- Presudu u cjelini blagovremeno pobija tužena i to zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, pogrešne primjene materijalnog prava i bitne povrede odredaba parničnog postupka iz člana 367 stav 2 tačka 15 Zakona o parničnom postupku. Naime, ukazuje da je prvostepena presuda donijeta na osnovu pretpostavke da bi tužilac za 4 školske godine u kojima nije bio angažovan kao - navodi se. 

Da podsjetimo, Osnovni sud je KCCG-u naložio da Fatiću plati više od 32.000 eura na ime odštete zbog nezakonitog otkaza vaskularnom hirurgu Nikoli Fatiću početkom 2018. godine.

Viši sud u Podgorici odbacio je žalbu Kliničkog centra na prvostepenu presudu i time potvrdio odluku Osnovnog suda u Podgorici iz decembra 2022. godine.

Fatić je dobio otkaz u periodu kada je direktor KCCG bio dr Jevto Eraković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:31