Саво Кентера / Фото: Архива, Дан
30/05/2022 u 16:30 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кентера: Све што радимо у интересу је државе

Шеф АНБ-а није желио да одговори на оптужбе Милана Кнежевића да ова служба надзире њега, Небојшу Медојевића и Андрију Мандића

Поштујући правила службе, новоизабрани в.д. директора Агенције за националну безбједност (АНБ) Саво Кентера није желио да одговори на оптужбе једног од лидера Демократског фронта и предсједника Одбора за безбједност и одбрану Милана Кнежевића да та служба, без налога Врховног суда, надзире њега и његове политичке саборце Андрију Мандића и Небојшу Медојевића.

Кентера је за "Дан" саопштио да би својим евентуалним одговором обесмислио улогу те службе, али је истакао да одговорно тврди да АНБ све ради по закону и у складу са својим овлашћењима, неселективно и у интересу државе.

image
Foto: IVAN PETROVIC - IPE

– У складу са вашим интересовањем, обавjештавам вас да, сходно ограничењима одређеним Законом о таjности података, не могу конкретно одговорити на питање коjа се лица налазе/не налазе под мjерама таjног надзора Агенциjе за националну безбjедност. Схватићете да би такав начин саопштавања података Агенциjе био не само кршење законских одредби, већ би деконспирисао рад Агенциjе и учинио га бесмисленим. Ипак, оно што Вам засигурно могу устврдити jесте да Агенциjа спроводи – и спроводиће –сваку мjеру и свако овлашћење коjе има на располагању искључиво у складу са одговараjућим законским процедурама, неселективно и у интересу државе – наводи се у одговору који смо добили од Кентере.

Кнежевић је својом изjавом након прошлонедјељне неодржане сједнице Одбора за безбједност и одбрану усталасао jавност у Црноj Гори. Он је тада саопштио да jе налог за праћење лидера ДФ-а био први радни задатак Кентере.

– Таj налог, преко одређених структура, издао jе "кавачки" криминални клан – тврди Кнежевић.

Посланик ДФ-а Jован Jоле Вучуровић оцијенио је након тога да чињеница да jе АНБ, без одлуке Врховног суда, поново на мјере таjног надзора ставила Мандића, Медоjевића и Кнежевића "jасно говори да су мафиjашке структуре ДПС-а у таjноj полициjи нетакнуте и да се спрема нови напад на ДФ".

– Сада jе jасно зашто jе баш Кентера постављен на ову позициjу и коjи му jе био први задатак – рекао је Вучуровић.

Он jе изразио наду да jе главни специjални тужилац Владимир Нововић свјестан шта значи када се таjна служба одметне и позвао га да хитно реагуjе.

Специjално државно тужилаштво недавно је поднијело четврти оптужни предлог против бившег директора АНБ-а Деjана Перуничића због незаконитог прислушкивања свештеника СПЦ, док се трећим оптужним предлогом терети за прислушкивање функционера и стотинак активиста Демократског фронта у хотелу "Палас" у Петровцу 2020. године.

Прије тога jе осумњичен за незаконито прислушкивање и праћење функционера ДФ-а, Демократа, СНП-а и Уjедињене Црне Горе, сада почившег митрополита Амфилохиjа, бившег премиjера Здравка Кривокапића и неколико новинара, али и бившег главног специjалног тужиоца Миливоjа Катнића.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:53