Милан Кнежевић / - ДНП
19/11/2021 u 08:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кнежевић: Документа АНБ-а да буду докази у случају "државни удар"

Кнежевић сматра да Катнић кроз нова саслушања и формирања предмета покушава да прикрије трагове злоупотребе службеног положаја и њега и његовог замјеника Саше Чађеновића

Предсједник Демократске народне партије (ДНП) и један од лидера Демократског фронта (ДФ) Милан Кнежевић тражи да Агенција за националну безбједност (АНБ) скине ознаку тајности са докумената везаних за случај покушаја тероризма на дан парламентарних избора 2016. године и да се уврсте у доказни материјал за поновно суђење.

Кнежевић је јуче саслушан по налогу специјалне тужитељке Сање Јовићевић, поводом информација које је изнио у јавност након последње сједнице Одбора за безбједност.

Функционер ДФ-а је, у изјави за портал РТЦГ, оцијенио да је то само један у низу притисака на њега и ДФ од стране Главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића.

Кнежевић сматра да Катнић кроз нова саслушања и формирања предмета покушава да прикрије трагове злоупотребе службеног положаја и њега и његовог замјеника Саше Чађеновића.

- Али и некадашњих челних људи АНБ-а и људи у црногорском правосуђу који су уз политички амин Мила Ђукановића и Душка Марковића организовали фарсу познату као "државни удар" на дан 16. октобра 2016, како би омогућили ДПС-у да намакне неопходне мандате кроз смањену излазност бирача - казао нам је Кнежевић.

Он је казао да је припадницима Специјалног полицијског одјељења саопштио да није објавио никакав тајни податак.

- Казао сам да сам, у складу са Законом о тајности података, разоткрио криминалну аферу усмјерену против ДФ-а, али и усмјерену на угрожавање уставног поретка и безбједности државе, али и континуирана кривична дјела које су људи из безбједносног и правосудног сектора спроводили од 2016. до 2020. године, имајући за циљ да забране ДФ, да Андрију Мандића и мене, потпуне невине, пошаљу у затвор - рекао је Кнежевић, иначе предсједник скупштинског Одбора за безбједност и одбрану.

Рекао је да је, у складу са законом, тражио увид у одређене материјале и документа АНБ-а.

- Све оно што сам ја објављивао у јавност и достављао као доказни материјал не налази се у тим списима АНБ-а, али сам остварујући увид у тај материјал још једном се увјерио да је АНБ итекако била укључена у монтажу 'државног удара' - казао је Кнежевић нашем порталу.

Навео је да је већ неколико пута позвао директора АНБ-а Дејана Вукшића да скине ознаку тајности са тих докумената.

- Прошло је већ пет година и сматрам да не постоји ниједан основ да ти документи буду проглашени за тајне и да се они могу наћи у списима предмета. Могли су се и под ознаком тајно и тада наћи у списима предмета, али очигледно је да су се којим случајем нашли као докази против нас, уствари би се окренули против оних који су монтирали те доказе, јер тамо не постоји ни А од Андрије Мандића, ни М од Милана Кнежевића - поручио је лидер ДНП-а.

Поновно суђење за покушај тероризма на дан парламентарних избора 2016. требало је да почне 18. октобра, али је одгођено, а нови термини још нијесу саопштени.

- Са тимом мојих адвоката ћу инсистирати да се материјал АНБ-а, који се односи на 2016. годину, посебно на период од 5. до 16. октобра, уврсти у доказни материјал и буде предочен и суду, а и црногорској јавности, јер институционлана хајка која је вођена против нас и нашег политичког савеза за ових пет година мора да се заврши са институционалном сатисфакцијом за нас и наше породице и да сви који су учествовали у томе кривично правно одговарају - закључио је Кнежевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 18:41