Duško Knežević / - DAN
02/05/2024 u 20:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kneževićev advokat: Prvi cilj da se brani sa slobode, obavijestili smo i Evropski sud i UN

Advokat predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića Tobi Kedman poručio je danas da je prvi cilj tog advokatskog tima da se Knežević brani sa slobode.

- Želimo da osiguramo da, dok se Knežević, bori sa ovim optužbama u Crnoj Gori da njegova sigurnost bude adekvatno zaštićena i nadamo se da ćemo imati pravednu priliku da izložimo odbranu kojom osporavamo ono što se smatra prilično besmislenim optužbama - poručio je on, objavio je A plus portal.

Kedman, koji je specijalista za međunarodno pravo, kazao je da ga zabrinjava što je Kneževiću određen u pritvor i što se zadržava u pritvoru tokom vikenda kad je vrijeme vaskršnjih praznika.

- Naravno, zabrinuti smo zbog toga. Knežević bi trebalo da bude na slobodi uz jemstvo - dodao je on.

Sa druge strane, Kedman je kazao da su zadovoljni što Knežević ima “odličan pravni tim koji radi s njim u Crnoj Gori”.

- Tim će se prvo obratiti Višem sudu kako bi tražili njegovo oslobađanje uz jemstvo. Što se tiče strategije, očigledno je da će to biti nešto o čemu ćemo morati da razgovaramo sa Kneževićem i njegovim pravnim zastupnicima iz Crne Gore i bavićemo se tim pitanjem u narednih nekoliko dana i nedjelja. Ali, svakako smo već podnijeli zahtjev Evropskom sudu za ljudska prava prije nego što je izdat nalog za njegovu ekstradiciju. Taj će proces biti nastavljen. Takođe smo u kontaktu i razgovaramo sa Radnom grupom UN-a za arbitrarni pritvor, ako Kneževića i dalje zadrže dok proces traje. Takođe, razgovaramo sa nekoliko međunarodno priznatih grupa kako bismo osigurali da suđenje bude praćeno. Možemo biti zadovoljni da je proces transparentan i pravičan - istakao je Kedman.

Kedman, pak, ocjenuje da su zabrinuti zbog cjelokupnog procesa, budući da su optužnicu protiv Kneževića podigli bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i Saša Čađenović, jedan od njegovih zamjenika.

- Činjenica da je tužilac koji je podigao optužnicu i tražio ekstradiciju, uhapšen zbog optužbi za zloupotrebu položaja podriva legitimitet procesa. Svakako tvrdićemo da ovaj slučaj ne bi trebao da ide dalje zbog toga. I još jedna stvar koju bih želio da pomenem: razočarani smo brzinom kojim je Kneževićev povratak u Crnu Goru, sproveden. Mi smo već bili u razgovorima da se dobrovoljno pred i, dobrovoljno vrati u Crnu Goru i da se suoči sa besmislenim optužbama - naveo je on.

Duško Knežević spreman da priča o kastodi računu i prvom milionu Mila Đukanovića

Kedman je podsjetio da je Knežević jasno poručio ranije da je “nevin i da želi da ospori optužbe”.

- Zabrinuti smo što je Knežević sada u pritvoru. Postoji stvaran rizik po njegovu ličnu sigurnost. Država Crna Gora Kneževiću sigurnost mora da osigura. Ako mu se bilo šta desi, to bi bila odgovornost države Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva - naveo je Kedman.

Kedman očekuje da crnogorski sistem osigura da Knežević ima pravično suđenje.

- To je apsolutni minimum koji očekujemo od njih. Ali očigledno smo zabrinuti i zato nastavljamo da se borimo pred Evropskim sudom za ljudska prava. Uključićemo tijela Ujedinjenih nacija kao što je Radna grupa za arbitrarni pritvor. Želimo da se uvjerimo da bilo koji proces koji se sprovodi bude pravedan i u skladu sa zakonom, da ne bude politički motivisan proces - naveo je on.

Prema njegovim riječima, posvetiće se prevazilaženju ovih pomenutih zabrinutosti u narednih nekoliko dana i nedelja.

- Planirao sam da dođem u Crnu Goru ove nedjelje odmah, ali zbog uskršnjeg vikenda nisam mogao da imam pravni susret sa Kneževićem, ali sigurno očekujemo da dođemo iduće sedmice - zaključio je Kedman.

A plus portal piše  podsjeća da Kedman je javnosti u Crnoj Gori poznat i kao advokat državljanina SAD i bivšeg oficira američke vlade za borbu protiv terorizma Džozefa Asada u slučaju državni udar.

U Kneževićevom advokatskom timu je Edvard Ficdžerald (Edward Fitzgreald), ekspert za krivicu i ekstradicije.

Ficdžerald zastupa i Džulijana Asanža, a među njegovim klijentima bili su i Silvijo Berluskoni i Boris Berzovski.

Ficdžerald ima i prestižnu titulu kraljevog savjetnika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

19. jul 2024 19:05